Акценти
Начало / Общество / Две общини в Плевенско получават пари за внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователна инфраструктура

Две общини в Плевенско получават пари за внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователна инфраструктура

28 общини в страната извън градските агломерации получават общо 19.7 млн. лева за внедряване на мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини, съобщават от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Договорите с бенефициентите са подписани вчера в МРРБ.

Сред бенефициентите по схемата има и две общини в Плевенска област. В община Кнежа мерки за енергийна ефективност ще бъдат приложени в ОУ „В.Левски“ в Кнежа и ОУ „Хр.Ботев“ в с.Бреница. Общото финансиране за тях е 709 072 лв. Другата община е Пордим – за мерки за енергийна ефективност в училищни заведения и детски градини са отпуснати 1 062 315 лв.
Кметовете са получили чекове със стойността на договорите от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР).
”Тези проекти бяха в списъка на чакащите, защото нямаше финансиране, но успяхме да осигурим. Сега подписваме договорите, а наесен над 11 000 деца вече ще учат в уютна атмосфера. Освен това, след въвеждането на мерките за енергийна ефективност, разходите за отоплението на сградите ще намалеят значително”, каза министър Лиляна Павлова.
По схемата “Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура на 178 малки общини” ще бъдат реконструирани 31 училища и 17 детски градини и ясли. Предвижда се след реализирането на мерките да се спестяват приблизително 15 000 мегаватчаса на година.
Внедряването на мерки за енергийна ефективност в общински образователни институции включва следните дейности: подмяна на дограма, топлинна изолация, основен ремонт и подмяна на абонатни станции/котелни стопанства, изграждане на инсталации за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници, балансиране на отоплителна/охладителна, вентилационна инсталация, ремонт и подмяна на вътрешна отоплителна/охладителна/вентилационна инсталация. Там, където е необходимо, парите ще се разходват и за монтиране на радиаторни термостатни вентили и разпределители, въвеждане на енергоспестяващо осветление, внедряване на автоматизирани системи за управление и регулиране на потреблението на топлинна и електрическа енергия и газифициране на сградата.
Средствата от ОПРР, инвестирани до момента в образователна инфраструктура, възлизат на 400 млн. лева по 207 договора. С проекти са се включили общо 607 учебни заведения, от които 13 са университети. 217 от тях са напълно завършени, по останалите работата продължава, допълват от министерство на регионалното развитие.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...