Акценти
Начало / Общество / За близо 10 хил. лв. са глобите за отсъствия на общинските съветници

За близо 10 хил. лв. са глобите за отсъствия на общинските съветници

Около 10 хил. лв. са върнати за миналата година в общинския бюджет, парите са от наложени санкции на общински съветници заради тяхното отсъствие от редовни заседания на Общинския съвет и от заседания на комисии. Това стана ясно от коментара на председателя на Общински съвет Плевен Дарин Ангелов след прочетена от Стефан Ганев декларация от името на БНД – Обединена десница по повод отсъствията на съветниците в залата.

В нея се казва: „Системните отсъствия на голяма част от колегите, избрани с листата на ПП ГЕРБ, както и на подкрепящите ги общински съветници от група „Център” от заседанията на постоянните комисии на ОбС Плевен, пречат на нормалното протичане на тези заседания и формулирането на адекватни становища на постоянните комисии, необходими за сесиите на Общински съвет. Често явление са вече провалени заседания на постоянните комисии поради липса на кворум. … Председателят на ОбС Плевен се опитва да ги замества, без да е член на съответната комисия, което представлява нарушение на Правилника за работа на ОбС Плевен и Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/.

От друга страна, се забелязват опити на служители на общинската администрация да възпрепятстват подготовката на общинските съветници по предложените теми на ОбС за предстоящите сесии като им отказват достъп до документи, свързани с обсъжданите предложения.

Категорично се противопоставяме на демонстративната безотговорност, с която тези колеги се опитват да блокират нормалното функциониране на институцията Общински съвет Плевен. Призоваваме председателя на ОбС и кмета на общината да предприемат незабавни мерки за пресичане на тези опасни деструктивни тенденции”.

Декларацията беше последвана и от изказване по темата на Георг Спартански, който коментира, че една част от съветниците редовно идват в началото на заседанието, за да регистрират присъствието си, след което още на дебатите по втората точка си тръгват и не се появяват до края на сесията. „Това ако не е безобразие, не знам как да го квалифицирам”, каза още той и подчерта, че редовно присъстващите са 26 до 28 човека.

В отговор на това председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов на импровизирана пресконференция обясни пред журналисти своята гледна точка. Той подчерта, че отсъстващите са от всички групи и присъствието на съветниците е по-скоро въпрос на самодисциплина и уважение към институцията, която те представляват. „Относно това дали аз имам право да участвам и свиквам комисии, е регламентирано в нашия правилник в чл. 27, ал. 1 „Постоянната комисия се свиква по инициатива на нейния председател , зам.-председател или на председателя на ОбС или по искане на 1/3 от съветниците, които участват в постоянната комисия”. Аз имам право и затова свиквам комисии, за да може работата на Общинския съвет да върви, комисиите да бъдат свикани и да проведат своите заседания. Аз участвам там с право на съвещателен глас, реално не гласувам, но имам право да ги свикам и те да излязат със становища, които са необходими за заседанията”, уточни Ангелов.

Той обеща следващата седмица да представи пред медиите справка за това кой на колко комисии е отсъствал или присъствал и да стане ясно кои са хората, които отсъстват най-много и по чия вина се случва така, че някои от заседанията на постоянните комисии не могат да бъдат провеждани поради липса на кворум. За отсъствие от заседание се удържа 20% от заплатата, за отсъствие от комисия – 10%. Всеки един от съветниците участва поне в 2 комисии, а някои и в 3.

Дарин Ангелов информира и за предложение за промяна в правилника за работа на Общинския съвет точно в частта с отсъствията. Става въпрос за това, че според сега действащите разпоредби дори да има основателна извинителна причина за отсъствие – например болест или отсъствие от страната, финансови санкции се налагат. Парите от глобите остават в бюджета на Общинския съвет и в края на годината, заедно с всички средства, които са останали, се връща в бюджета на общината. „А вече какво се прави с тях – решават финансистите. Това са средства, които по-скоро бих искал да ги инвестирам в създаване на по-добри условия в залата на Общинския съвет”, коментира още Ангелов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...