Акценти
Начало / Образование / Заявления за прием на първокласници се подават от 1 юни

Заявления за прием на първокласници се подават от 1 юни

Елисавета Сергеева

От 1 до 15 юни ще се подават заявленията за прием на деца в първи клас в училищата от област Плевен. Очаква се тази година първокласниците в областта да са с около 150 повече  и броят им да е малко над 2 500, Това каза за infopleven Елисавета Сергеева, старши експерт начално образование в РИО – Плевен.

Тя обясни, че всеки  родител може свободно да избира училището, в което да запише детето си в първи клас. В края на месец януари от РИО – Плевен са изпратили писма до директорите на училища, в които напомнят, че когато броят на местата за първокласници в едно училище е по-малък от броя на желаещите, е препоръчително да се изработят критерии за подбор на  децата при записването. Те се обсъждат на педагогически съвет, като примерни критерии са местоживеене на детето, наличие на друго дете от семейството в същото училище, работещ от семейството в училището, обясни Сергеева и допълни, че този подход явно дава добри резултати, тъй като до момента няма оплаквания от родители.

В края на месец април в училищата са проведени педагогически съвети, на които  е прецено колко паралелки в първи клас са в състояние да приемат и при каква организация  да се обучават – полудневна или целодневна.

В момента в област Плевен над 80% от  учениците от 1-ви до 4-ти клас са обхванати в целодневна организация на учебния процес, като за първи клас процентът е най-висок. Тази учебна година 84.5% от първокласниците са обхванати в целодневна форма на обучение, тоест от 2 344 първокласници 1 868 се обучават целодневно.

Общините с най-голям брой първокласници, обхванати в целодневна организация на учебния процес са Белене и Червен бряг.  Там е направена оптимизация и първокласниците са обхванати на 100 процента в целодневно обучение. В община Плевен този процент е близо 80.

За новата учебна година всеки директор ще преценява има ли условия за провеждане на целодневно обучение при първокласниците и това също може да се окаже решаващо при избора на родителите, обясни Сергеева. Тя припомни, че при подаване на заявленията за прием в първи клас родителите задължително представят удостоверение за завършена подготвителна група и акт за раждане на детето. Децата, които тръгват в първи клас, трябва да са навършили 7 години. При желание на родителите, за децата, които към 15-септември са навършили 6-годишни,  също могат да се подават заявление за прием в първи клас.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...