Акценти
Начало / Общество / Защо има полемика относно датата за почитане на паметта на Васил Левски

Защо има полемика относно датата за почитане на паметта на Васил Левски

Тази година на 19 февруари се отбелязват 144 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски. Познат още и като Апостола на свободата, заради организирането и създаването на революционни комитети за освобождението на България от османско робство.

Полемика относно датата на почитането на паметта му баче не липсва. Официалната дата, на която се отбелязва годишнината от смъртта му, е 19 февруари, но в действителност Левски е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил). Грешката е следствие от преминаването на България от Юлианския към Грегорианския календар. Тогава и от „стар стил“ се преминава към „нов“. Именно по „нов стил“ се отбелязват днес годишнините и събитията.

Когато България преминава към Грегорианския календар (1916 г.), се налага поправка от 13 дни  – добавят се 13 пропуснати дни. Към събития, случили се преди 1900 г. обаче, поправката е от 12 дни. Но понякога погрешно се добавят 13 дни, вместо 12.

Такъв е и случаят с датата на обесването на Васил Левски. По „стар стил“ обесването на Дякона е на 6 февруари, но погрешно се добавят 13 дни и датата се отбелязва на 19 февруари всяка година. За разлика от нея обаче, рождената дата се отбелязва правилно.

Макар че официално е прието почитането на гибелта на Апостола да се случва на 19 февруари, в родния му град Карлово това се случва ден по-рано – на 18-ти.

Независимо от датата обаче, всяка година възпоменанието на Васил Левски събира хиляди граждани, желаещи да се поклонят пред делото и личността на Апостола.

Тази година плевенчани ще преклонят глава пред паметника на Левски на 19 февруари от 11 часа.

Нели Средкова

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...