Акценти
Начало / Общество / Защитено жилище и Център за деца с увреждания създават в Червен бряг

Защитено жилище и Център за деца с увреждания създават в Червен бряг

 big

Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца с увреждания и Защитено жилище за младежи с увреждания ще бъдат създадени в Червен бряг, информират от пресцентъра на Общината. Двата типа резидентни услуги са по проекта „Това е моята къща“. Той се финансира по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Да не изоставяме нито едно дете“, Компонент ІІ Разкриване на социалин услуги в общността“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Този проект е естествено продължение на успешно изпълнен от общината друг проект, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“, по който бяха изградени, оборудвани и обзаведени двете сгради. Капацитетът на ЦНСТ е за 14 деца с увреждания, а Защитеното жилище може да поеме 8 младежи, навършили 18 години и напускащи специализираните социални институции.

Общината успешно проведе процедура за подбор на персонала и вече 16 човека работят в новите услуги. Проведени са специализирани обучения. Екипи пътуваха и се запознаха с децата от различни населени места в  страната, които ще се преместят в Червен бряг. От 20 януари (понеделник) децата ще започнат да пристигат в новите си домове.

Продължителността на проекта е 18 месеца, а стойността му е  288 602,94 лв.

Повече за дейностите и целите на проекта, както и за очакваните резултати, за трудностите и успехите в това напълно ново за община Червен бряг начинание ще стане ясно по време на пресконференция, която ще се състои на 17 януари (петък) 2014 г. от 10,30 часа в Ритуалната зала в гр. Червен бряг. В нея ще участват екипът на проекта и кметът на Община Червен Павлин Фильовски.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...