Начало / Общество / Затвор за рецидивисти искат да изградят в Плевен

Затвор за рецидивисти искат да изградят в Плевен

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Идея за изграждане на нов затвор от открит тип за рецидивисти имат от управата на Затвор – Плевен. Предложението е функциониращият в момента затвор да се превърне в общежитие от закрит тип, а теренът до него, на който е разположен учебният център за затворниците и общежитията, да се превърне в нов затвор. Това ще струва около 10 млн. евро, а капацитет на затвора ще е за между 500 и 800 лишени от свобода. Това разясни Иван Петков, директор на Затвор – Плевен, по време на работната визита, целяща да покаже резултатите по проект „Свобода зад решетките“.
Разкриването на нови затвори е породено от факта, че според изискванията на Европейския комитет по правата на човека лишените от свобода трябва да разполагат с поне 4 кв. м жилищна площ. Теренът, на който би могъл да се изгради новият затвор, е с обща площ от 174 дка, което би било напълно достатъчно.
Петков обясни, че в момента в общежитията се провеждат обучения на затворници от първи до четвърти клас. Най-голям е процентът на неграмотните, които са родени след 1990 година. Тази година завършващите първи клас лишени от свобода са общо 29, като те са разпределени в две паралелки.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...