Акценти
Начало / Крими / Затворник поиска от Плевенския затвор 190 000 лв. обезщетение за причинени вреди

Затворник поиска от Плевенския затвор 190 000 лв. обезщетение за причинени вреди

Административен-съд

Административен съд – Плевен е разгледал дело, образувано по искова молба на Н.Д.Х. от Затвор – Ловеч, за присъждане на обезщетение в размер на 1700 лв., дължими му от Министерството на правосъдието и Затвор – Белене за причинени вреди. Исканото му към съда е било да бъдат осъдени Затвор – Плевен и Медицинския център към О.З. – Плевен, които да му заплатят сумата от 190 000 лв., но исковата молба на ищеца не е била редовна.

Н.Д.Х. изтърпява наказание „лишаване от свобода” в размер на 14 г. и 11 м. Той твърди, че на 25.06.2009 г. е преведен в Затвор – Белене. На 16.06.2010 г. поради влошено здравословно състояние е бил изпратен на лечение. Сред документите за здравословното му състояние е била налична и справка от Медицински център на Затвор – Белене, изготвена от доктор Х. В. В., впоследствие уволнен, в която е посочено и вписано , че затворникът има извършено бягство от затвора в Белене. В продължение на две години и пет месеца това тежко обвинение е въздействало върху съдебните институции и се е отразило много лошо върху здравословното и психическото състояние на ищеца, както и върху начина на изтърпяване на присъдата му. Отнесъл се е до Социалния инспекторат на затвора, от където само са му отговорили „да бъде спокоен”. Ищецът твърди, че през цялата си „затворническа кариера” никога не е бягал от затвора в Белене. Обвинението срещу него е довело до тежки психически и здравословни проблеми – постоянен стрес нестабилност, манипулирана с измами и лъжи, индиректни изтезания, уронване на моралните му ценности и норми, унижение на достойнството му с умишлено неадекватно медицинско лечение и третиране, загуба на тегло, изпадане в тежко психическо състояние и вземане на психотропни медикаменти в продължение на две години и пет месеца. Именно затова е предявил иск срещу Министерството на правосъдието и затвора в Белене в размер на 1700 лв.

В крайна сметка съдът е оставил без разглеждане и е върнал исковата молба на Н.Д.Х. за присъждане на обезщетение в размер на 1700 лв., дължими му от Министерството на правосъдието и Затвора Белене за причинени вреди и е прекратил производството по иска му за обезщетение в размер на 190 000 лв. от Затвор – Плевен и Медицинския център към О.З. – Плевен.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...