Акценти
Начало / Култура / Затварят отдел „Природа” на Регионалния музей за профилактика

Затварят отдел „Природа” на Регионалния музей за профилактика

 

От 1 до 5 юли 2014 г. експозицията на отдел „Природа“ няма да работи с посетители, информират от Регионалния исторически музей в Плевен. За този период ще извършим обичайната профилактика на музейните експонати и на фонда, обясни доц. д-р Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа” на Регионалния музей.

Той и още двама музейни специалисти ще прегледат около 50 стъкленици със  земноводни, влечуги и риби и ще ги долеят с консервационна течност. Ще бъдат почистени и близо 200  пернати и бозайници. Освен че ще изчеткаме перата и козината им от натрупания прах, ще излъскаме очите и човките им с глицерин, разказа Райчев.

След като бъдат почистени всички експонати, във витрините ще бъдат поставени специални препарати против вредители.

Почистване ще бъде извършено и във фондохранилището на отдел „Природа”, където се съхраняват близо 15 000 музейни единици.

Профилактиката ще приключи с обработка на експозиционните зали със специални аерозоли, след което е необходимо да има поне два дни за дегазация.

В понеделник, 7 юли, отдел „Природа” ще е отворен за посетители с обичайното си работно време.

Такава профилактика се прави всяка година и обикновено  я съобразяваме с динамиката на посетителите, обясни  ръководителят на отдела.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...