Акценти
Начало / Общество / Застрашени видове риби разселиха в Дунав край парк „Персина”

Застрашени видове риби разселиха в Дунав край парк „Персина”

есетри разселване Персина

Няколко хиляди чиги бяха пуснати в река Дунав край природен парк „Персина” на 18 ноември от международната природозащитна организация WWF. За първи път в България неправителствена организация прави разселване на застрашени видове риби, съобщиха природозащитниците от WWF.

„Различното в това разселване е, че рибките са генетично чисти, с доказано дунавски произход, защото хибридизацията е голям проблем за оцеляването на застрашените видове. Дунавските чиги ще се връщат отново в Дунав, тъй като за рибите е наследствено заложено да се връщат на едни и същи места за размножаване. За да имат шанс да се ориентират и оцелеят в реката, чигите са отгледани в близки до естествените условия, където са се хранили с естествена храна“, обясни  Стоян Михов, ръководител „Природозащитна дейност“ във WWF.

1896893_992901947393758_1957159326776777272_n
Последната рибка, секунди преди да oтплува към новия си дом.
Снимки: WWF Bulgaria

Чигата (Acipeser ruthenus) е един от шестте дунавски есетрови вида и единственият, който не мигрира в Черно море. Тя е най-дребната есетра – достига над 1 м дължина, а понякога някои риби стигат и до 3 м. За разлика от другите есетри, тя е „само“ застрашен вид. Братовчедите й нямат този късмет – моруната (Huso huso), руската есетра (Acipenser gueldensteadti) и пъстругата (Acipenser stellatus) са критично застрашени, а шипът и атлантическата есетра са изчезнали.

Проектът „Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България“, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ , предвижда WWF да разсели 50 000 малки есетри. Те ще бъдат маркирани с магнитна марка с уникален номер, който може да бъде разчетен със специален четец. Марките ще позволят да бъдат проследени по-добре миграционните пътища на есетрите и местата им за размножаване, за да бъдат опазени и те.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...