Начало / Общество / Засилиха мерките по време на абитуриентските балове

Засилиха мерките по време на абитуриентските балове

За осигуряване на безопасност на движението и на обществения ред по време на абитуриентските балове от ОДМВР – Плевен са извършили съвместни проверки с представители на Районна служба „Пожарна безопасност”, Областна дирекция „Безопасност на храните” и Районната здравна инспекция в увеселителните заведения, в които абитуриентите ще празнуват. Проведени са срещи с директорите на училищата, които изпращат зрелостници. Завишен е контролът по пренасянето и употребата на обществени места на пиротехнически изделия. Засилен е контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси.

Засилено ще бъде полицейското присъствие по главните пътища и в районите на заведенията и местата, където абитуриентите ще се събират. При необходимост автомобилите, превозващи абитуриенти, ще бъдат съпровождани от полицейски автомобили, за да не се допускат задръствания, пътни инциденти и други нарушения на Закона за движение по пътищата.

За да бъдат избегнати неприятни инциденти с празнуващи и техните близки по време на абитуриенските балове  Главна дирекция „Национална полиция” и отдел „Пътна полиция” препоръчват да се спазват стриктно правилата  за движение по пътищата. Видеокамери ще документират не само поведението па абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят, предупреждават от полицията.
От МВР посочват, че рисковите фактори за инциденти по време на абитуриентските балове са: управление на автомобили с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението; посещения на заведения с автомобили, управлявани от употребили алкохол и др.

Съветът към абитуриентите е да не сядат в колата на шофьор, който е пил и настойчиво да помолят и другите да не  рискуват и да не излагат празника си на тъжен провал. Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки, съветват полицаите.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...