Начало / Последни новини / Засилен интерес от скейт общността към проекта за новия скейт парк в Плевен

Засилен интерес от скейт общността към проекта за новия скейт парк в Плевен

Проектът за новата площадка за скейтборд в Плевен /до чешма Балаклия/ бе представен в зала „Гена Димитрова” на Регионалната библиотека „Христо Смирненски”. На презентацията, организирана от Община Плевен и направена от арх. Цветозар Петков от Архитектурно бюро „Проконсулт“, присъстваха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общинският съветник Пепо Петков – член на ПК по „Младежки дейности, спорт и туризъм“, кметът на Общината Георг Спартански и заместниците му арх. Невяна Иванчева и Стефан Милев, представители на Младежкия общински парламент в Плевен, засилен интерес имаше и от страна на скейт общността в града.

В началото на презентацията арх. Петков сподели, че проектантите са имали възможността да посетят три скейт парка – в Добрич, в Бургас и в Букурещ, където са се запознали с добрите практики в тази област. Той представи подробно и идейния проект за скейт парк в Плевен.

Предвижда се новото съоръжение да бъде разположено до чешма Балаклия, с основен подход откъм ул. „Вардар“. Проектът включва площадка с начална и средна сложност за безопасно забавление на децата, с четири повдигнати ръба, които ще служат за изпълнение на различни трикове. В района ще бъде изграден медицински пункт, осветление, което ще позволява и нощно каране, ще има видеонаблюдение и пункт за охрана. Предвидени са още места за паркиране, обслужваща сграда със самопочистваща се тоалетна, съблекалня, шкафчета за багаж и пейки за почивка.

След презентацията проектът коментира и кметът Георг Спартански, като припомни лошото състояние на района само допреди няколко месеца и изрази надежда, че с реализацията на проекта тази част на Плевен ще добие европейски вид. Той отбеляза, че стойността на проекта е около 500 000 лева и решението за реализацията на новия скейт парк ще бъде взето тепърва от Общинския съвет на Плевен.

„Смятам, че идеята Плевен да има скейт парк е много добра и проектът категорично има бъдеще“, заяви председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и също поясни, че обсъждането на проекта в Общинския съвет тепърва предстои. „На практика днешната презентация е първото оповестяване на проекта за скейт парк в Плевен в конкретика“, отбеляза Мартин Митев. Във връзка с един от основните въпроси – финансирането на проекта, председателят на Общински съвет – Плевен посочи, че в момента Община Плевен има изключително добър кредитен рейтинг и евентуално проектът може да се реализира и с кредит. Всичко това обаче предстои тепърва да се коментира и по него да се произнесе Общинският съвет.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...