Акценти
Начало / Общество / Засилено полицейско присъствие на местата за масово събиране на хора по Коледа и Нова година

Засилено полицейско присъствие на местата за масово събиране на хора по Коледа и Нова година

За осигуряване на добър обществен ред и повишаване сигурността на гостите и гражданите в област Плевен по време на предстоящите празници ще има допълнителни дежурства и засилено полицейско присъствие по главните пътища и в малките населени места в празничните дни и последния почивен ден. Специализирани полицейски проверки ще бъдат правени в ресторанти, дискотеки, клубове, игрални зали и други места, в които ще се провеждат празнични тържества. Особено внимание ще се обърне върху забраната за носенето на огнестрелно оръжие и боеприпаси при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

Създадена е организация за недопускане и предотвратяване на незаконна търговия и използването на нестандартни пиротехнически изделия на територията на област Плевен. Ще се извършват проверки на търговски обекти и обществени места, където се съхраняват, продават или предлагат пиротехнически изделия. При констатиране продажба на пиротехнически изделия на обществени места без полицейски разрешения, на нарушителите ще се съставят актове за установени административни нарушения, предупреждават от ОДМВР Плевен.

Всички лица, получили Разрешение за търговия с пиротехнически изделия са длъжни да водят регистър, в който да записват подробна информация, движението и наличността на изделията в конкретния търговски обект.
Търговците на пиротехнически изделия са длъжни да съхраняват регистъра в срок от 10 години от неговото започване.
Който не води регистър се наказва с глоба в размер на 3000лв. и/или имуществена санкция в размер 10 000лв. и отнемане на разрешението за срок до една година.
Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1 (бенгалски огън, конфети и др.), в закрити помещения. За нарушаване на тази разпоредба е предвидено наказание глоба от 500 до 2500 лв.
От поолицията напомнят да не подценяват противопожарните изисквания.
Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойерверки, свещички и други подобни изделия по време на коледните и новогодишни празници  повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха.

Създадена е необходимата организация за безопасност на движението, при очакван интензивен пътникопоток през празничните и почивни дни, като се обезпечи с необходимите полицейски сили своевременното въвеждане на временна организация на движението с цел превенция и контрол за спазване на въведените забрани. Особено внимание ще се обърне за контрола на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични вещества, неправоспособни водачи и управляващи технически неизправни МПС, както и на безопасността на пешеходците. Създадена е организация за повишено полицейско присъствие, с оглед осъществяване на контрол и улесняване на движението по пътищата с висока интензивност на движението и в периодите на върхово натоварване.

От полицията напомнят също да се вземат мерки за предпазване на жилището от крадци, ако ще се посрещат празниците извън домовете. Особено внимание е нужни по време на предпразничното пазаруване, за да се избегнат неприятни инциденти с джебчии.  Една от последните схеми, която прилагат джебчийките е следната: „Отивате в магазин или мол, за да купувате подаръци. Респективно, носите повече пари. Изведнъж край вас започва да се запъва и да реве добре облечено дете, което вдига страшен шум, всички го гледат. Е, докато го гледат, става опразването на чанти и портфейли“.
По време на празниците се активизират измамниците! Не се поддавайте на примамливи оферти по телефона за лесна печалба, на неочаквана вест за колет от чужбина или голямо наследство.
Не се доверявайте без насрещна проверка на телефонни обаждания за изпаднали в беда ваши роднини. От полицията съветват по никакъв повод да не се дават пари на непознати хора и при всяко съмнение да се търси помощ от МВР.
Гражданите могат да подават всякакви сигнали за нарушения, престъпления или пътнотранспортни произшествия на тел 112. Органите на реда ще реагират своевременно.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...