Акценти
Начало / Общество / Засилени полицейски проверки в област Плевенн за предотвратяване струпването на хора на обществени места

Засилени полицейски проверки в област Плевенн за предотвратяване струпването на хора на обществени места

Полицията в област Плевен извършва засилени проверки за нарушения на мерките, свързани с предотвратяването и разпространението на вируса „CFVID-19“, както и на ограниченията за струпване на голям брой хора на обществени места. В мероприятията са включени пешеходни патрули, екипи на група „Охрана на обществения ред“, служители на териториална, охранителна, криминална и пътна полиция и Плевенски общински инспекторат. Служителите на реда се отзовават своевременно на подадени сигнали от гражданите. Полицейски екипи има в централната градска част, кварталите, в районите на хипермаркетите, на ж.п гарите, болничните заведения и автогарите, както и църковните храмове. Извършват се проверки за присъствие на хора в обектите, за които има въведена забрана за посещения. Само през изминалото денонощие екипите са се отзовали на над пет сигнала. При една от извършените проверки в град Долни Дъбник на адреса е изяснено, че лицето е нарушило повторно мерките. За установените нарушения до 9 април 2020 година са образувани над 55 досъдебни производства и проверки за нарушаване на карантината на територията на цялата област.

Полицейски патрули ще следят за спазването на противоепидемичните мерки в събота /Лазаровден или Лазарица/ и неделя /Цветница/. Всички храмове и молитвени домове ще бъдат обезпечени с достатъчен брой полицаи, които ще следят за спазване на обществения ред, сигурността и ограничаване разпространението на заразата. Светият синод и свещенослужителите в област Плевен подкрепят напълно усилията на правителството и ще осигурят всички мерки за безопасност и сигурност, насочени към запазване живота и здравето на българския народ.

Умоляваме гражданите, по време на богослуженията да спазват отстояние един от друг и да носят предпазни маски. Тези, които имат и най-малките признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослуженията.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен са проверени за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност всички църкви, манастири и параклиси, които ще функционират на територията на областта. При проверките не са констатирани нарушения на противопожарните изисквания. Дадени са указания на църковните служители за ограничаване на предпоставките за възникване на пожари в тези обекти. От пожарната напомнят:

– да се поставят горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки и на разстояние от горими материали;

– да се употребяват свещи на недостъпни за малки деца и домашни любимци места;

– да се пазят косата и дрехите при палене на свещи; когато се излиза от вкъщи, хората да се убедят, че не са оставили горящи свещи;

– абсолютно е недопустимо безразборното изхвърляне на горящи свещи и клечки кибрит.

Полицията съставя и актове за разходки в градинки и струпването на хора. Напомняме, че глобите бяха намалени за неразрешените разходки в паркове и пешеходни зони. При нарушения полицията съставя акт за 300 лева, а при повторно нарушение, глобата е в размер между 1000 и 2000 лева. Санкциите за фирмите също са редуцирани. При първо нарушение на карантинните мерки имуществената санкция е между 500 и 2000 лева, а за второ – нараства до 5000 лева.

Продължават проверките на ситуираните контролно-пропусквателни пунктове на входно – изходните точки на областния град.

Ръководството на ОДМВР – Плевен пожелава светли празници и нека покажем, че сме отговорни.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...