Акценти
Начало / Общество / Засадиха отново изкоренения сребрист смърч в центъра

Засадиха отново изкоренения сребрист смърч в центъра

Близо четириметровият сребрист смърч, който беше изкоренен в понеделник, днес отново беше засаден на мястото си. 16-годишното дърво се намира в района на Каскадата, в близост до обновената пешеходна зона.

Сребристият смърч бе спасен от служители на общинска фирма „Паркстрой“. Иглолистното дърво, което е срещу мола на центъра в Плевен, бе паднало на алеята. Причините са мокрият сняг и обледяването на смърча. Освен това е в близост до група широколистни дървета и се накланя в посока на светлината, обяснява Митко Начев, ландшафт инженер на фирмата. Този смърч е екзотичен вид и струва около 10 хиляди лева. С общи усилия смърчът бе изправен и стабилизиран. Работниците ще се грижат за него като за новозасадено дърво, а „Паркстрой“ има успешна практика в тази посока.

паднал бор

Широколистните дървета около каскадата, които вече са на 35 години, са засаждани от дружеството и се развиват добре. Те са били свръхгабаритни и високи над 5 метра. Сребрист смърч не се използва масово в озеленяването, той е скъп вид и трудно се адаптира към нашия климат, информират още специалистите. Два такива смърча, до сградата на Областната управа и до ДНА, преди време са паднали, но спасяването им е било невъзможно.

паднал бор засаждане

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...