Акценти
Начало / Общество / Засадената от маратонците метасеквоя оцеля до Коледа – после някой си я прибра

Засадената от маратонците метасеквоя оцеля до Коледа – после някой си я прибра

maraton6

Засаденото в Плевен дърво от участниците в благотворителния Балкански ултрамаратон 1000 километра изчезна, установи репортер на infopleven. Редкият вид растение метасеквоя беше засадено в близост до Откритата сцена в Градската градина. Там то оцеля до Коледа – после някой си го е прибрал. В момента на мястото му има само следи от иглички.

Дървото беше засадено в началото на ноември 2013 г., когато маратонците посетиха Плевен. Тогава плевенчанинът Станислав Георгиев се върна в родния град като участник и основен организатор на благотворителния Балкански ултрамаратон 1000 километра, който стартира от Букурещ на 1 ноември и се върна отново там.

Тогава гостите на града и малките домакини от БАЛИЗ – Плевен се отправиха към Градската градина, за да засадят рядкото дърво. Метасеквоята  е  защитена и вирее добре по нашите ширини. В мисията се включиха всички – деца, родители, маратонци, и новото насаждение се вписа прекрасно сред есенната атмосфера на парковото пространство, в близост до Откритата сцена. Децата обещаха да се грижат за него и да го поливат редовно.

И така направиха. Редовно наглеждаха насаждението, поливаха го и му се радваха, докато един ден не го откриха, сподели Катина Василева от неправителствената организация. „Даже съм изненадана, че оцеля толкова дълго”, пошегува се плевенчанката по повод грозния акт.

darvo

Засаждането на редки видове дървета по пътя на маратонците беше част от позитивните послания, които те разпространяваха чрез благотворителната си инициатива. Целта им беше да провокират не само към дарителска, но и към екологична култура. „Бяхме 5 дни в планината и е много тъжно, когато през няколко километра виждахме ипровизирани сметища и пластмасови бутилки навсякъде. С дърветата, които засаждаме по пътя си, искаме да изпратим послание за отговорно отношение към природата и към самите себе си”, разказа тогава Георгиев. Дърветата, които засадиха маратонците по трасето си в Румъния и България, бяха критично застрашените видове гинко билоба и метасеквоя.

В Плевен явно не сме дорасли да откликнем адекватно на подобно послание.

DSCN5424

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...