Начало / Образование / Заради неприключил ремонт Музикалното ще открие учебната година в читалище

Заради неприключил ремонт Музикалното ще открие учебната година в читалище

Тази година учениците на Музикалното училище ще посрещнат новата учебна година в салона на читалище „Съгласие”. Причина е големият ремонт в училището, който все още продължава. Работи се, но има технологично време, което държа да бъде спазено, за да се гарантира качеството на ремонтните дейности, затова ще открием учебната година в читалище „Съгласие” и за известно време часовете ще се провеждат също извън сградата на училището”, обясни директорката Жечка Димитрова.

Ремонтът в Музикалното се извършва по проект за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” на оперативна програма „Регионално развитие”, като възложител е Министерството на културата.

След приключването му в училището ще има нова концертна зала, външен асансьор, нови ателиета за художниците и за класа по ударни инструменти. Всички стаи за индивидуална подготовка ще са звукоизолирани. На цялата сграда ще има външно саниране,  а вътре – окачени тавани за подобряване на топлоизолацията.

В едно изречение – училището ще има европейски вид.

Този голям изкоп е за външния асансьор, който ще осигури достъпна среда в училището

Проблемът е, че предвиденият срок за изпълнение е недостатъчен. Затова още при даване на разрешителното за строеж на 8 август Жечка Димитрова е дала писмено становище в Министерството на културата. „Внесох предложение да преструктурираме програмата за новата учебна година, което да ни позволи да приключим занятия на 31 май 2014 г. и изпълнението на проекта да започне на 1 юни, за да има достатъчно време за  извършване на всичко предвидено”, обясни тя. Предложението й не било прието и започналият голям ремонт сега в най-добрия случай ще продължи до края на месец октомври.

Дотогава учебният процес ще бъде изнесен временно от сградата на училището. Часовете по общообразователните дисциплини ще се провеждат в две съседни училища в жк „Сторгозия” – ОУ „Д-р Петър Берон” и ПГХТ  „Луи Пастьор”, които са отделили класни стаи за учениците от Музикалното. Помощ с предоставяне на помещения за специализираните часове ще окажат от Центъра за работа с деца, ХГ „Илия Бешков”, Регионалният исторически музей, читалище „Лик”. Преподавателите ще провеждат индивидуалните занимания с учениците в домовете си.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...