Акценти
Начало / Образование / Заради липса на кадри и ниско заплащане в детските ясли в Плевен недостига персонал

Заради липса на кадри и ниско заплащане в детските ясли в Плевен недостига персонал

В момента Община Плевен е обявила конкурс за 10 свободни места за медицински персонал в ясли, детски градини и училища. Шест от тях са за детски ясли в града.

За съжаление обявените конкурси не водят до влизане на нови кадри в системата, което принуждава Общината да запълва местата с пенсионери. Според зам.-кметът Стефан Милев причината от една страна е липсата на кадри, а от друга страна е ниското заплащане, което води до отлив на желаещи да работят като медицински сестри в детските ясли. „Работата в яслата е трудна . Изискванията и очакванията са големи и това, заедно с ниското заплащане, прави работата непривлекателна за младите”, коментира Милев.

Тази година Община Плевен е увеличила заплатите на медицинските сестри в детските заведения и училищата с 60 лв. Не отричат, че е крайно недостатъчно, но това са възможностите. Оказва се, че увеличението е изцяло за сметка на Общината, тъй като то е предвидено в Колективния трудов договор, от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите са го подписали и са поели ангажимент за увеличението на заплатите, но не са преведени средства за това. „Поради тази причина Община Плевен е покрила разликата за по-високите заплати за сметка на общинския бюджет. Защото, ако не увеличим заплатите, ще има още по-голям отлив и по-голяма липса на медицински персонал”, каза зам.-кметът Стефан Милев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...