Акценти
Начало / Общество / Запустял училищен двор в Тодорово възкръсна в царство на патиланците

Запустял училищен двор в Тодорово възкръсна в царство на патиланците

Цяло лято в село Тодорово децата имаха възможност да посещават занималня „Патиланско царство”, в която рисуваха, провеждаха състезателни игри, учиха забавна география, упражняваха правописа си и още много интересни летни забавления. Необичайното е, че занималнята е резултат от ентусиазма на една млада жена, която с много желание и без да щади труда си, създава този малък оазис за малчуганите в село Тодорово. Усилията на Деси Караиванова срещат подкрепата на родителите и на кметския наместник Янчо Итов.

Идеята за детската занималня се ражда постепенно. Семейството на Деси от шест години живее в Тодорово и през лятото всеки ден около 7-8 хлапета прекарвали почти по цял ден в двора им в игра с дъщеря им, която сега е на 10 години.

През месец март тази година Деси Караиванова е назначена за организатор в Клуб на инвалида и пенсионера в с. Тодорово. За да разнообрази и пораздвижи възрастните хора младата жена организира сбирка под наслов „Великденска работилница – баба, дядо и внуче”. Цяла седмица децата рисуват на тема Великден, боядисват яйца. „Така започна много весело, много деца и много усмивки. След това наближи Първи юни, не му мислих много и с малка финансова подкрепа от родителите, организирах парти на площада. Тогава и кметският наместник се зарадва и подари торта на децата”, разказа Деси.

След това тържество тя поговорила с него и успяла да го убеди да им разреши да почистят двора на училището в селото, което е продадено, но дворът е общински. Кметският наместник се съгласява да им даде и стаята за гласуване и там е организирана занималнята.

Но средства за почистване на двора и за организиране на занималнята няма. „Аз не съм нито сдружение , нито асоциация,  а един родител, който вярва, че всички деца стават добри, ако ги обичаме и се занимаваме с тях. Обявих на всички родители еднократна сума от пет лева, с които купих  листове, моливи, бои, цветни хартии, пластелин и др , за да има с какво да се занимаваме. Помолих мои приятели да ми докарат палета и с моя мъж направихме пейки и маси. Един човек ни подари блажни бои. Кмета купи косачка специално за двора и така започнахме”, сподели Деси.

Всеки понеделник, сряда и петък  занималня „Патиланско царство” отваря от 16 до 18 часа.  Поканени са да участват и ромски деца, които ходят на училище, и те присъстват на всеки урок.

Така с еднократно финансиране от 5 лв. от двадесетина родители и личното свободно време на Деси  занималнята работи цялото лято.

„Учихме се на приятелство, уважение, работа, да четем гладко. Децата научиха столиците на държавите в Европа, кои са Балкански държави. Имаше много време за игри на двора – на ластик, на стражари и апаши, на жоменка, правихме рождени дни, разказвахме си истории,  имахме първите влюбвания, състезания колелета и ред други забавни неща без интернет и таблети”, разказва с удовлетворение Деси.

Преди дни патиланците отбелязаха с парти края на лятото и началото на учебната година. Деси отново е в основата на организацията и изпълнението, със скромната финансова подкрепа на двама-трима дарители. Нейни приятели изработват грамоти и малки медальони с имената на децата, които Деси връчва официално по време на партито.

Занималня „Патиланско царство”, родена от сплотеността на общността, вече е затворена. Дано следващото лято отново има ентусиасти, които да окосят училищния двор, да освежат катерушките и да съберат малчуганите от с.Тодорово за смислени летни игри. Защото Деси Караиванова вече е инспектор обществен ред и сигурност към Община Плевен.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...