Акценти
Начало / Икономика / Започна регистрацията за Международния конкурс за статистически плакат

Започна регистрацията за Международния конкурс за статистически плакат

От днес, 23 октомври, до 30 ноември 2018 г. тече регистрацията на отборите, които желаят да се включат в обявения международен конкурс за статистически плакат, съобщиха от Националния статистически институт. Готовите плакати ще се приемат в Националния статистически институт до 28 февруари 2019 година. Победителите в националния кръг ще бъдат обявени на 25 март 2019 година.

Международният конкурс за статистически плакат 2018 – 2019 се провежда в рамките на проект за международна статистическа грамотност и е организиран от Международната асоциация за статистическо образование  – образователната секция на Международния статистически институт. В България състезанието се провежда от Националния статистически институт.

Инициативата има за цел да повиши статистическата култура на учениците и студентите, да провокира интереса към статистическите изследвания, да развие уменията за работа в екип, интерпретиране на статистически данни и използване на математически и графични методи за онагледяването им.

Плакатите трябва да илюстрират анализа и представянето на статистическата информация по интересен и атрактивен начин и да съдържат ясно послание. Темата на плаката е свободна.

В състезанието могат да участват отбори от 2 до 5 ученици/студенти с преподавател ментор, разпределени в три категории: ученици, родени през 2003 г. или по-малки;  ученици, родени между 2000 и 2002 г. включително; и студенти в университет/колеж – без възрастови ограничения.

Конкурсът се състои от два кръга: национален и международен. Националният кръг ще се проведе през учебната 2018/2019 година, а международният – през април – юли 2019 година. Финалистите в националния кръг за всяка възрастова категория ще представят страната ни в международния кръг, а международните победители ще бъдат обявени на 62-рия световен статистически конгрес в Куала Лумпур, Малайзия, от 18 до 23 август 2019 година.

Можете да се регистрирате за участие и да намерите допълнителна информация на сайта на конкурса: https://www.nsi.bg/islp2019/

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...