Акценти
Начало / Общество / Започна почистването на гробищата за Черешова задушница

Започна почистването на гробищата за Черешова задушница

гробища

Косачи на фирма „Паркстрой” от няколко дни са започнали косене на тревата в гробищните паркове в Плевен, за да ги почистят за Черешова задушница, която е тази събота, 7 юни. Гробищният парк в кв. „Мара Денчева” вече е окосен, от вчера се работи на Чаира, а най-вероятно в четвъртък косачите ще започнат почистването в Горноплевенските гробища. Еврейските и турските гробища вече са почистени. Надяваме се да успеем за Задушница да почистим всичките гробищни паркове, дано само времето не ни попречи, каза шефът на фирма „Паркстрой“ Красимир Петров.

Работим само с шест косачи и е много трудно да се справим с избуялата трева, обясни Петров. Той поясни, че предишни години са започвали с косенето още през месец март, а сега – едва няколко дни преди началото на юни. Причина за забавянето са проблемите около обществената поръчка, която Общината обяви за тази дейност в края на миналата година, но обжалване на етап тръжна документация стопира процедурата. Едва през месец май тя беше подновена и комисия разгледа  ценовата оферта на „Паркстрой” за извършване на дейността за поддръжка на зелените площи и гробищните паркове.

Забавянето с косенето на тревата създава сериозни проблеми и с техниката, която се поврежда. В действие са 10 машини, които се сменят и на ден се косят по 3-4 дка. Хората работят пряко сили, обясни Петров.

По думите му работят на добра воля, тъй като все още няма плащане за извършената от тях дейност, заради проблемите с обществената поръчка. Това е причината около 600 дка зелени площи в междублоковите пространства още да не са окосени, а заради валежите и топлото време много бързо избуява тревата и по вече окосените 270 дка детски площадки и тревни площи около основните булеварди в града, допълни още Петров.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...