Акценти
Начало / Култура / Започна изработката на фигурите от паметника на Девета плевенска дивизия

Започна изработката на фигурите от паметника на Девета плевенска дивизия

Централната фигура – на ген. Владимир Вазов, от бъдещия паметник на Девета пехотна плевенска дивизия вече е готова за отливане. Това съобщиха днес от Сдружение „Героите на Дойран” на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен. Започнала е работата и по три от общо четирите фигури на войниците, които ще завършат композицията на новия паметник, който ще бъде на площад „Свободата” на мястото паметника на Альоша. Фигурите се изработват от скулптора Борис Борисов от Велико Търново, чието дело са известни паметници в цялата страна. Добър, доказал се автор, подчерта Иван Нинов, един от инициаторите за издигането на паметник на дойранските герои от Плевен. Борисов е представил няколко варианта и след съгласуване с Министерството на отбраната и със специалисти е избран един от тях. В окончателния вариант се взети предвид забележките, които историци направиха при представянето на паметника през есента на миналата година в зала „Плевен” на Областната администрация, уточни Нинов.

Паметникът на героите от Девета пехотна плевенска дивизия ще бъде издигнат изцяло с дарени средства. Дарение от Министерството на отбраната са и близо 15 тона гилзи за отливане на петте скулптурни фигури. От Община Плевен са издадени необходимите разрешителни за работа след като от Общински съвет – Плевен взеха всички необходими решения, за да го има този паметник, подчерта Нинов и добави, че имат пълната подкрепа на Областна администрация – Плевен и Министерството на отбраната, силно ангажиран с идеята е и кметът Георг Спартански.

Стойността на паметника е около 86-88 хиляди лева с ДДС, стана ясно на пресконференцията днес. Само за изработка на фигурите трябва да бъдат пратени 65 хил. лв. и 13 хил.лв. ДДС. Между 7 и 10 хил. лв. ще са необходими за демонтаж на четири от звената на стария паметник и подготовката за монтаж на новите фигури, както и за монтирането на видеонаблюдение.

До момента от дарения са събрани 55 350 лв., съобщи Иван Иванов от Сдружение „Героите на Дойран”. След като са заплатени 30 060 лв. за изработката на фигурата на ген. Вазов в наличност по сметката на Сдружението са останали 24 750 лв. За завършването на паметника трябват още 35 000 лв., каза Иван Иванов и апелира към всички плевенчани и най-вече към общинските съветници да проявят съпричастност и патриотизъм и да се включат със средства за завършването на това родолюбиво начинание. Той изброи поименно всичките около 30 дарители, които са подкрепили идеята. Сред тях с най-значителна сума – 14 000 лв., са се включили Съюз на офицерите и сержантите от запаса, и с 10 000 лв. – депутатите от Парламентарната група на обединените патриоти. Средства са дарили също депутатите:  Васил Антонов – 3 000 лв, Калин Поповски – 3 000 лв., Стефан Бурджев – 350 лв., общинските съветници Светослав Доков – 300 лв., Христомир Христов – 200 лв., Марина Андреева – 200 лв., Бойко Янчев – 250 лв. Сред дарителите е зам.-областният управител Татяна Божинова с 500 лв., която присъства на пресконференцията и използва възможността да благодари на всички, които са подкрепили идеята и призова плевенчани да участват в изграждането на този паметник.

Средствата се превеждат само по банков път.

Банковата сметка, по която могат да бъдат правени преводите е:

Уни Кредит Булбанк“ АД.

Сдружение „Героите на Дойран“

IBAN:BG14UNCR7000152

3266575

BIC:UNCRBGSF

Ако бъдат събрани необходимите средства,  паметникът може да бъде завършен до края на месец септември тази година, каза Иван Нинов. От Сдружението планират след 15 август да организират отново  пункт в центъра на Плевен, където да се продава специално издаден вестник по повод 100 години от Дойранската епопея. Цената му е 2 лв., а останалите бройки от тиража са 7 000.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...