Акценти
Начало / Общество / Започна дарителската кампания за храм „Света Троица“ в памет на всички загинали деца от Плевен

Започна дарителската кампания за храм „Света Троица“ в памет на всички загинали деца от Плевен

Официално начало на дарителската кампания „Да запазим вярата си!“ бе дадено днес в пресклуба на БТА в Плевен. Инициативата е на Сдружение „Справедливост“ съвместно с църковното настоятелство на храм „Света Троица“, а средствата се събират за ремонт на църквата.

Кампанията е организирана в памет на Владислав Горанов, Цветелина Таслакова и Николай Менков, които загинаха в автомобилна катастрофа на 5 май 2014 г., и в памет на всички загинали деца от Плевен. На срещата с медиите повече подробности за каузата разказаха свещеноиконом Венци Яков Христов, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Троица“, членовете на настоятелството – доц. д-р Пенчо Тончев и Анелия Минева, и адвокат Галя Горанова – майка на загиналия Влади Горанов, член на УС на Сдружение „Справедливост“.

Галя Горанова припомни, че това не е първата дарителска кампания на Сдружението. Успешно бяха проведени кампании за набиране на средства за реанимацията при УМБАЛ “Георги Странски“ в Плевен и за лечението на Влади Петров, който се възстановява след тежка катастрофа. Както в предходните кампании, и при тази всяка стотинка ще бъде отчетена. Средствата ще бъдат използвани само и единствено за ремонт на храм „Света Троица“, а цялата дарителска кампания ще бъде прозрачна.

„100 000 лева са едно добро начало“, сподели Галя Горанова относно сумата, която е необходима за ремонт на църквата. Целта е ремонтните дейности да бъдат извършени наведнъж, а не на парче както досега. Инициативата за събиране на средства храм „Света Троица“ не е нова. Със средства от дарения през 2011 г. започва реставрация на стенописите. Първият етап от реставрирането е завършен през 2012 г. от проф. Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия в гр. София и Владимир Цветков, бивш негов студент. През втория етап – от 2014 г. до 2015 г. са реставрирани олтарната стена с прилежаща малка част от южната стена, царските двери и олтарната завеса. През настоящата 2016 г. е завършена реставрацията на дърворезбата на владишкия трон. Общата събрана сума през годините е между 60 и 100 хил. лева, но докато се завършат едни части, други вече са се оказвали с нужда от ремонт, допълни Анелия Минева.

брошури Света Троица

Храмът се нуждае от реставрация на иконописите на южната стена и купола, на икони, от нов под, отоплителна инсталация, ремонт на фасадата, подмяна на дограма, закупуване и монтиране на стълбищен платфорен подемник за хора с увреждания, нова врата, декоративна мазилка на колоните, места за сядане и други. Много хора и фирми са се включили в събиране на средства за храма, но призивът сега е той да върне своя красив вид с цялостен ремонт.

Галя Горанова обясни, че в храма е намерена летописна книга, в която е събрана цялата история за изграждането му. Автор е Йордан Вълешков, а запазените издания са само две. Една от идеите е с помощта на дарители книгата да бъде издадена и от благотворителната й продажба да бъдат събрани средства за ремонт. За целта, обаче, е необходимо някой да се ангажира с издаването й. Към момента всичко свързано с откриването на дарителската кампания е направено безвъзмездно. Ивайло Тодоров и Румен Георгиев изработват сайта на храм „Света Троица“, фотографът Николай Димитров го заснема, а Кристина Георгиева изработва брошурата. Надеждата е и други плевенчани да отворят сърцата си за храма така, както са го направили преди 160 години първите дарители, които започват да събират пари за изграждането му.

Отец Венци посочи, че историята на дарителската кампания за построяването на църквата е интересна и дългогодишна. Нуждата от още един храм в Плевен възниква през 70-те години на 19 век. По различни причини, най-вече финансови, изграждането на храма започва 20 години по-късно през 1893 година. На Архангелов ден през 1898 година храмът е покрит, но е осветен едва през 1912 година, тъй като владиката има забележки спрямо строителството, извършено от тревненски майстори. Тогава започва ново събиране на средства – този път за изографисването на храма. Немалката сума е събрана през 1940 година и Иван Петев се заема с изписването на храма. Шест години по-късно той завършва своята работа.

„Храмът е на всички граждани на Плевен. Той не е нито мой, нито на владиката“, обърна се отец Венци. Много хора са помагали до момента, но за съжаление, събраните средства не са достатъчни.

На сайта на храм „Света Троица“ ще бъде публикуван ходът на кампанията и отчет на събрани и изразходени средства. Всеки един може да се включи в кампанията с малко или много, за да помогне храмът да бъде реставриран.

Разкрита е и специална дарителска сметка:

Банковата сметка е в Уникредит Булбанк
Bank BIC: UNCRBGSF
Сметка: BG 71 UNCR 7000 1522 599 062
Сдружение „Справедливост”

Парични средства могат да се дарят и в храм „Света Троица” в специално поставените кутии.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...