Акценти
Начало / Общество / Започна гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината” 2013

Започна гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината” 2013

С началото на месец февруари започна и гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината” 2013. В него, заедно с българските орехи и черница от Глушник, ще се състезават дървета с интересни истории от Чехия, Ирландия, Словакия, Унгария и Полша. За разлика от други конкурси, в този възрастта, красотата и височината на дърветата не са от голямо значение – по-важни са историите, на които са били свидетели те. Целта на конкурса е да привлече вниманието на обществото към интересни дървета, свързани с местни исторически и природни богатства, да ги съхрани и популяризира.

Тази година на национално ниво в конкурса имаше и три плевенски номинации. Две от тях бяха на младите еколози от Помощното училище в Долни Дъбник – 45-годишна череша и тригодишни избили филизи от отсечен явор. Третата номинация беше на малчуганите от група “Приказен свят” в ЦДГ “Калина” в Плевен – 21-годишен орех. Награда в категорията “Млад природолюбител” получи Клуб “Млад еколог” от Помощното училище-интернат “Асен Киселинчев” в Долни Дъбник именно за издънките от явор.

Вековна черница и два ореха в с. Глушник, Сливенско, станаха най-харесваните дървета в България за 2012 год. в конкурса “Дърво с корен”. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна. „Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си „Как станах хайдутин” като място, където е събирал хайдутите си”, споделя номиниралият дърветата Стефан Стефанов от Сливен. На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воеводa, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов. Този двор Панайот Хитов е използвал за сборен пункт на четата си и многократно го споменава в книгите си. Лагерът на четата на Хитов е бил в Матейския балкан – само на няколко километра северно от с. Глушник.

Българските финалисти, които спечелиха националния конкурс „Дърво с корен” 2012, ще се съревновават с Краля Дъб, растящ в близост до резиденцията Чарлсвил в Тюламор, Ирландия, унгарския чинар в Егер, платана в полското село Кози и Липата от алеята Нове Хради в Чехия.

Надеждата ни за победителите от с. Глушник е тази година те да надминат успеха на предшествениците си и да достигнат дългоочакваното и желано първо място, споделят българските организатори Фондация „Екообщност”. В предишните две издания на конкурса „Европейско дърво на годината” през 2011 и 2012 год. българските участници успяха да се представят много добре – през 2011 год. чинарът от с. Гърмен се нареди на второ място, а през 2012 год. – брястът в с. Нисово, Русенско достигна трето място.

За българските финалисти можете да гласувате на www.treeoftheyear.org, номинация 2.

Гласуването ще приключи на 28 февруари и организаторът на конкурса, чешката фондация „Партньорство”, ще извести резултатите на 1 март. Награждаването на победителите ще се проведе през месец май в Брюксел.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...