Акценти
Начало / Общество / Започна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”

Започна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”

Стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”, която ще продължи до 31 август 2016 година.  Целта е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътнотранспортни произшествия с пострадали или загинали деца през лятната ваканция и намаляване броя на пътните инциденти.

В рамките на акцията в периода до 30 юни ще се проведат специализирани полицейски операции в дните, в които ще има ученически празненства за официалното закриване на учебната година, за прогимназиалния и гимназиалния курс. В района на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствие.  При контрола на пътната безопасност униформените ще акцентират върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. от малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски и обезопасинтелни колани.
През месеците юли и август полицейските операции ще са  насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т. ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които карат колелета по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Закона за движение по пътищата. Пътните полицаи през лятото ще засилят контрола и увеличат броя на проверките в малките населени места на област Плевен, където традиционно през ваканционните дни има повече деца,
Съвместно с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта  и училищните ръководства ще се следи за сигурността  на децата по време на екскурзии през лятото. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки с цел недопускане управлението на автобуси под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества, ще се осъществяват проверки за техническата изправност на автобусите. При установяване на нарушения незабавно ще се вземат необходимите законови мерки.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...