Акценти
Начало / Култура / Започнаха Празниците на изкуствата „Парцалев 2015” в Левски

Започнаха Празниците на изкуствата „Парцалев 2015” в Левски

В първия ден  на Празниците на изкуствата „Парцалев 2015”, които ще се проведат от 16 до 19 юни в град Левски, с водосвет беше открито основно ремонтираното НЧ „Георги Парцалев”.

P1470468водосвет-читалище-левски

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари на всички участвали в превръщането на читалищната сграда в красив дом за  културни изяви, изрази радостта си ,че това се случва в навечерието на 90 –ия рожден ден на големия български актьор, патрон на читалището -Георги Парцалев, 70- годишнината на  град Левски и 10 години от началото на традицията да се провеждат празници на изкуствата в негова памет. Александрова пожела културният  живот в духовния храм да радва всички, да носи по света славата от постиженията на талантите в град Левски.

P1470473любка александрова

С тази церемония бяха открити тазгодишните Празници на изкуствата в Левски.  Присъстващите поднесоха цветя пред паметната плоча на големия български актьор. По традиция  прозвуча и  „Песен за Георги Парцалев” на Дулинко Дулев, в изпълнение на Боряна Пантелеева.

В първата празнична вечер на сцената на читалището беше представена комедията „Годеж” на Театрално-музикален център – Разград              с участието на Александър Кадиев.

В следващите дни жителите и гостите на Левски ще могат да гледат филмите „Любимец 13” и „13-та годеница на принца”, постановката „Зех тъ, Радке” на Общински драматичен професионален театър Видин, „Играем Шекспир” по пълните събрани съчинения от Джес, Адам и Даниъл на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен, „Вечеря за глупаци” от Франсис Вебер  на Театър „Харизма класик Ко” при читалище „Съгласие – Дебелец”, а местното читалище ще се включи в празниците с представлението „Всичко остава в семейството” от Рей Куни.

В програмата са предвидени и няколко прожекции на театрални постановки с участието на Георги Парцалев. В салона на читалището ще бъдат прожектирани „Криворазбраната цивилизация” и „Милионерът”.

От 18 часа на 17 юни  ще бъде презентацията на книгата „Малки спомени за големия Парцалев” и срещата с нейния с автор Звезделин Минков. Срещата ще е в салона на читалището.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...