Акценти
Начало / Общество / Започнаха инициативите за Международната седмица по пътна безопасност

Започнаха инициативите за Международната седмица по пътна безопасност

Сигнали и предложения за подобряване на пътната безопасност в различните райони в Плевен могат да направят жителите и гостите на града. Това става на специално разположен пред сградата на Община Плевен информационен пункт, организиран от Фондация „Безопасни улици от Валя”.

Инициативата е част от мероприятията, организирани по повод втората Международна седмица по пътна безопасност. „Пешеходецът е най-уязвимия участник в пътното движение, затова тази година специално се обръща внимание на проблемите на пешеходците, на произшествията с тях, завършващи с телесни повреди или смърт. Искаме обществеността да се ангажира и да мисли върху тези проблеми, а не само да консумираме ежедневната негативна информация за пътни произшествия, която ни залива всеки ден. Нека да помислим какво да направим, за да не бъде такова положението, ние като общество да се борим с това. Това е целта на фондацията – да събудим и провокираме хората, да ги накараме да мислят”, обясни регионалният координатор на „Безопасни улици от Валя” Емилия Карабулева. Освен че ще раздават информационни листовки, на информационния пункт в специална тетрадка хората могат да подават информация за увредена пътна настилка, липса на знаци, дупки по пътищата, сигнали за недобра пътна инфраструктура в Плевен. Ще се записват също и идеи на плевенчани за подобряване на пътната безопасност, независимо дали хората са водачи на моторни превозни средства или пешеходци. До момента вече петима са направили това и са сигнализирали за паркирали по тротоарите автомобили, както и са поискали допълнителни неравности за ограничаване на скоростта.

От фондацията разпространиха до всички политически сили, неправителствени организации, банки, представители на бизнеса, администрации апел да се включат в кампанията „Дари живот”. За тази цел на пункта има поставена и урна, в която могат да се даряват средства на място. Открита е и банкова сметка:

IBAN: BG TTBB 9400 1525 7068 23

BIC /банков код/: TTBBBG22

Societe Generale Expressbank – Bulgaria, Бургас

Титуляр: „Безопасни улици от Валя”

Набраните пари ще бъдат вложени в подобряване на пътната инфраструктура на проблемни относно безопасността на движение места в града.

От пресцентъра на плевенската Областна дирекция на МВР пък допълниха, че Плевен е един от първите в страната, успял да създаде широка платформа от партньори в инициативите по седмицата за безопасност на движението – има представители както на гражданския сектор, така и на правителствени структури. В организацията на мероприятията се включва както Община Плевен, така и КАТ „Пътна полиция”. Те ще осигурят 4 транспаранта, които ще бъдат сложени пред сградите на общината и на КАТ, както и на възлови натоварени кръстовища с активно движение в Плевен.

На 9 май учениците от НУ „Христо Ботев” ще се включат отново и във втората глобална седмица на пътната безопасност като участват в превантивно обучение по темата. След броени дни най-малките излизат във ваканция – време за игри. Затова и пътните полицаи ще изнесат беседи по темата „Безопасно лято” за пешеходците и велосипедистите, ще разяснят какви са правилата за безопасно пресичане. Миналата година малчуганите също участваха в подобна инициатива.

Предстои и кампания с доброволци от Областния съвет на БЧК Плевен като тяхната инициатива е уникална и единствена не само за България, а и за целия Балкански полуостров, според техните думи. На 10 май ученици – музиканти ще застанат на възлови кръстовища в града и ще свирят класическа музика, за да докоснат сърцата на водачите и да ги призоват да намалят скоростта. Инициативата е под мотото „За хармония на пътя – за сигурност, безопасност и единомислие”.

Предстои и разпространението на листовка с регионални данни за пътния травматизъм в Плевенско, с превантивни препоръки за ограничаването му, а снимките ще са от проведени различни инициативи.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...