Начало / Общество / Започнаха забавленията за най-малките в Регионалната библиотека

Започнаха забавленията за най-малките в Регионалната библиотека

Забавленията в Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен започнаха с пълна сила. На 4 юли стартира проектът „Детска библиотечна работилница за „болни” книжки” за читатели на възраст от 7 до 14 години, който ще продължи през месец юли със занимания всеки понеделник от 10 до 12 часа.

На първата среща децата се запознаха с кратка история на книгата от каменните плочи и папирусът до съвременната и електронната книга, представена с презентацията -„Чудото, наречено книга”. Подрастващите се разходиха из библиотеката, проследиха пътя на книгата, начините на съхранение и опазване на книгите от вредители и други неблагоприятни въздействия, разгледаха машината за почистване на книги, „кампусите” в хранилищата, кутията за връщане на книги и др. Вниманието им привлякоха маломерните и редките ценни издания, които библиотеката притежава, както и други любопитни неща, свързани с книгите.

лято в библиотеката 3

Вчера в Арт залата на библиотеката започна и седмото издание на лятната инициатива „През юли в Игротеката – весел кът на книги, изкуство, игри и приятелство”. Тази година то се организира с финансовата подкрепа на Община Плевен, по проект, спечелил одобрение за финансиране със средства по Раздел 3 на Културния календар.

лято в библиотеката 1

Пълната зала с деца съпреживя красотата на българския фолклор с танцовите умения на Детска танцова школа „Въртянка” при СОУ „Иван Вазов” с хореограф госпожа Надя Тодорова. Традиционно, с филмче се припомниха емоционалните, интересните и весели моменти от програмата на интерактивните занимания през Детско лято 2015. Във вълшебния свят на приказките публиката бе потопена от талантливите актьори от Детско театрално студио към Драматично-куклен театър „Иван Радоев”- град Плевен, които представиха „Грозното патенце”. Драматизация и постановка Ива Николова.

лято в библиотеката 4

Забавленията продължават и утре. Първото интерактивно занимание от Детския летен университет е на 7 юли от 13:30 ч. в зала „Игротека” – арт студиото „Лято в цветове”. Под вещото ръководство на художника Ралица Петрова малките почитатели на изкуството с пастели, четки и боички ще се запознаят с различни техники за рисуване, ще се забавляват и експонират своя изложба.

лято в библиотеката

Снимки: РБ „Христо Смирненски“

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...