Акценти
Начало / Общество / Започва среднозимното преброяване на водолюбивите птици

Започва среднозимното преброяване на водолюбивите птици

23-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици ще се проведе днес и утре. Това е начинът да се даде оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000.

Среднозимното преброяване се прави едновременно в цяла Европа, а в него участват орнитолози и доброволци. У нас организатор е Българското дружество за защита на птиците, над 200 служители и доброволци обединяват усилията си в повече от 40 екипа и ще посетят почти всички водоеми в страната до 13 януари.

През миналата година в Свищовско-Беленската низина бяха установени най-високата численост на зимуващи диви гъски в района, регистрирана по време на среднозимно преброяване на водолюбивите птици – над 50 хиляди големи белочели гъски и повече от 200 индивида от световно застрашената червеногуша гъска. Екипът по река Дунав откри в границите на Природен парк “Персина” ново гнездо на морски орел – най-едрият орел в България.

Резултатите от наблюденията през предходни години показват, че птиците, които зимуват у нас, са значително по-малко са в сравнение с началото на отчитане на техния брой. И ако през 1997 год. са регистрирани общо над 703 хил. индивида, през зимата на 2012 год. те са вече едва около 274 хил.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...