Начало / Култура / Започва Светлата седмица

Започва Светлата седмица

Със Светли понеделник, вторият ден от Великден, започва Светлата седмица. През тази седмица всеки ден се прославят светите апостоли и Света Богородица.  Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя, наречена Томина неделя.

На  Светли понеделник се прославят  светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. В петък след Великден българинът празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, състезания и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна със сукалче, защото се счита, че те носят голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие.

На Томина неделя се чете евангелието за явяването на Христос пред учениците му. Сред тях е и апостол Тома, който невярвал за Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.  Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

На Томина неделя по стара традиция жените повторно боядисват яйца, като този път те се раздават за душите на покойните им близки.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...