Начало / Общество / Започва изграждането на защитени жилища за деца в риск

Започва изграждането на защитени жилища за деца в риск

До края на тази година в Плевен да бъдат изградени шест центъра от семеен тип за настаняване на деца, изведени от институции, е заложено в проект, разработен от Община Плевен по програма „Регионално развитие 2007-2013”.

Целта на проекта „Разширяване на мрежата от резидентни социални услуги в общността за деца в риск” е да се създадат максимално добри условия за безпроблемен преход и осигуряване на пълноценен живот при извеждането на деца с увреждания от институциите, информира на пресконференция днес ръководителят на проекта  Стефан Захариев.  Проектът предвижда в шестте центъра от семеен тип да бъдат настанени 84 деца, навършили 3-годишна възраст, които ще бъдат изведени от Дома за медико-социални грижи в Плевен. В новоизградените центрове децата ще имат възможност да живеят в среда, близка до семейната. Те ще имат възможност да посещават училище, да получават необходимите им здравни и социални услуги, затова центровете ще бъдат изградени в близост до училище и медицинско заведение, допълни още Захариев.

Два от центровете ще бъдат разположени в жк „Дружба” в близост до МБАЛ „Св. Панталеймон”, един център ще има в жк „Сторгозия”, един на ул. „Бяло море” до училище „Единство” и още два центъра ще бъдат построени под Скобелев парк. Единият от центровете ще бъде специализиран за деца в медико-социален риск, като ще им бъде осигурена засилена лекарска грижа, съобщи ръководителят на проекта. Кой ще бъде този център, предстои тепърва да се уточни.

Договорите за строителството на шестте центъра вече са сключени, като два от тях ще бъдат изградени от плевенска фирма, а другите четири – от фирма от Благоевград.

Сега предстои процедура за избор на доставчик на обзавеждане и оборудване на къщичките, за да може през следващата година да бъдат настанени децата. Във всяка къщичка ще бъдат настанени максимум по 14 деца.

Общата стойност на проекта е 4 млн. 173 хил.лв., като продължителността му е 24 месеца.

Преди изтичане на този срок Община Плевен ще кандидатства с нов проект, този път по ОП „Развитие на човешките ресурси” за осигуряване на средства за осъществяване на дейността на центровете, като целта е от 2015 г. тя да стане делегирана от държавата дейност.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...