Акценти
Начало / Икономика / Започват ремонт на пътя Гиген-Искър, непипван от 27 години

Започват ремонт на пътя Гиген-Искър, непипван от 27 години

ремонт път Пътната отсечка от близо 5 км, неремонтирана от 1988 г., ще бъде рехабилитирана със средства по проект, по който Община Гулянци започна работа в края на 2014 г.  Проект „Подобряване на връзката на транспортната инфраструктура между окръг Телеорман и област Плевен чрез рехабилитация на пътищата в Община Селел и Община Гулянци“ се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния-България” 2007-2013 г,.

Отсечката обхваща участъци във и извън населените места Гиген и Искър.. Проектът предвижда полагането на нова асфалтова настилка, изграждането на две подпорни стени по протежението на пътя, там където скалите са в близост, една от 60 м и една от 190 метра, отводнителна система, банкети, полагане на бордюри и тротоари там където съществуват в населените места. Новата отсечка ще свърже двата пътни участъка, които в момента се ремонтират по проект на общината, финансиран по ПРСР – от Гиген през Загражден и Дъбован до Гулянци и  пътния участък от с. Искър до границата с община Долна Митрополия.

Общият максимален одобрен бюджет е на стойност 3 128 159.35 лв.

Чрез възстановяване на местните пътища в Салел и пътя Гиген-Искър в Гулянци, времето за пътуване между и в рамките на населените места, разположени от двете страни на границата, се намалява и трансграничния регион се превръща в област за сътрудничество и комуникация. Района става по-привлекателен за инвестиции и не на последно място, по-добър район за живеене за своите граждани.

Основната задача е и подобряването на пътната връзка с туристическия обект Улпия Ескус, пристанище Загражден и фериботен комплекс „Никопол – Турну Мъгуреле”.

Това е втори проект на Община Гулянци по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния-България” 2007-2013 г

 

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...