Акценти
Начало / Общество / Започва прием на молби за винетки за хора с увреждания

Започва прием на молби за винетки за хора с увреждания

От 1 декември хората с увреждания в Плевен и региона ще могат да подават молби за безплатни едногодишни винетки. От винетна такса са освободени хората със степен на инвалидност 50 и над 50%. Право на безплатна винетка имат и онези, които отглеждат деца до 18 години с трайни увреждания и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Кандидатите трябва задължително да представят удостоверение от ТЕЛК и копие от лична карта. Ако колата е на името на дете, трябва да се представи копие от акта за раждане, а ако детето е ученик и е над 18 години – служебна бележка от училището.

Молбите се подават в дирекциите за социално подпомагане по постоянен адрес. Желаещите трябва да носят свидетелство за регистрация на автомобила и документ за сключена застраховка “Гражданска отговорност”. Работният обем на двигателя не трябва да надвишава 2000 куб. см. Правото важи за един автомобил – собствен или съпружеска имуществена общност като във втория случай е необходимо и копие на свидетелство за брак.

Старите винетки ще важат до 31 януари 2013 година.

По данни на Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане” Плевен, през миналата година в областта са издадени 6 615 безплатни винетки на хора с увреждания. Най-много са издадените за Плевен стикери – 3 848, а най-малко са те в Пордим – 128. Вацка Хорозова информира и за едно допълнително изискване към набора от документи тази година – необходимо е да се представи и копие на личната карта на упълномощеното да подаде молба лице, ако има такова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...