Акценти
Начало / Здравеопазване / Зам.-министър Шарков демонстрира в УМБАЛ-Плевен системата за пръстова идентификация

Зам.-министър Шарков демонстрира в УМБАЛ-Плевен системата за пръстова идентификация

Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнители на медицинска помощ, станала популярна като система за пръстова идентификация на пациентите, днес беше демонстрирана в Университетската болница в Плевен. На демонстрацията присъства зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

В УМБАЛ – Плевен има 49 устройства за регистрация, които през следващата седмица ще заработят активно. В област Плевен има само две лечебни заведения, които още на са поръчали устройства за идентификация.

„Системата работи. Досега няма съобщено за отказ от регистрация от страна на пациенти”, заяви пред журналисти  след демонстрацията зам. – министър Ваньо Шарков.

Той уточни, че от пациенти, които се  хоспитализират по спешност, няма да се изисква тази идентификация. Пациенти, които не могат да дадат тази идентификация, ще се хоспитализират с лична карта. За децата до 18 г. не се изисква пръстова идентификация. Това ще се прави за техен родител или настойник. Новородените се  въвеждат в системата по историята на заболяването.

Над 200 са лечебните заведения в страната, в които  са монтирани устройства за пръстова идентификация и са регистрирани в НЗОК. А в още 50 се очаква получаване на поръчаните устройства.

След 1 октомври тази година ще заработи  изцяло Регистрационната система за здравноосигурителни събития и всички лечебни заведения задължително ще извършват хоспитализация след такава идентификация, каза д-р Шарков.

Според него новата система за регистрация е много по-удобна от тази с личните карти, защото се избягва неудобството от забравена лична карта. Най-важното е, че  не става въпрос за съхранение на пръстови отпечатъци, а за генериране на цифров код, подчерта той.

img_4149%d0%bf%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80

Всяко лечебно заведение ще закупува устройствата за идентификация, като цената на едно устройство е 285 лв. То е значително по-евтино от четците на личните карти, вметна изп.-директор на УМБАЛ-Плевен доц. д-р Цветан Луканов.

Преди дни Надзорният съвет на НЗОК е взел решение за поставяне на такива устройства в районните здравни каси, където се заверяват рецептурните книжки. При желание пациент, отишъл да завери рецептурната си книжка, ще може да направи първичната регистрация и при евентуална бъдеща хоспитализация ще се избегне малко по-дългата процедура за вкарване в системата. Когато първичната регистрация е направена, само срещу ЕГН и след еднократно поставяне на пръста върху четеца компютърът намира в базата данни останалата необходима информация, обясни подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Въвеждането на тези устройства за регистрация е свързано със задължението на НЗОК всяко здравно осигурено лице да има уникален идентификационен номер. Това дава възможност, когато правите своята първична регистрация и пожелаете да дадете своя телефонен номер ще може безплатно да се инсталира приложение, чрез което ще получавате известяване, ако НЗОК извършва разплащане за вас по каквото и да е здравно събитие. Така здравноосигурените лица също ще могат да извършват контрол на харченето на средствата на касата.

Зам.-министър Шарков обяви, че до края на  първата половина на следващата година ще бъдат въведени електронните рецепти и електронното досие, и с това ще приключи въвеждането на всички елементи на електронното здравеопазване в страната.

Днес зам.-министър Шарков и подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева се срещнаха с представители на болнични заведения от областите Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово по повод въвеждането на пръстовия идентификатор.

img_4151%d0%b4-%d1%80-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%8c%d0%be-%d1%88%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b2

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...