Акценти
Начало / Образование / Зам.-министър Таня Михайлова: Дистанционното обучение е алтернатива, а не качествен  заместител на присъственото обучение

Зам.-министър Таня Михайлова: Дистанционното обучение е алтернатива, а не качествен  заместител на присъственото обучение

„Надявам се учебната година да продължи присъствено. Бързам да разсея всички слухове, че нямаме намерения да затваряме училища от която и да било дата. Когато говорим обаче за корона вирус, винаги трябва да имаме още един план, още една възможност за реализиране. В този смисъл обучението в електронна среда от разстояние е алтернатива, но то не е качественият заместител на присъственото обучение. Това е мнението не само на учителите, но и на колегите от МОН”. Това каза днес пред журналисти в Плевен зам.-министърът на образованието Таня Михайлова по повод ситуацията в училищата в условията на пандемията от коронавирус.

Тя обясни, че още от края на миналата учебна година в министерството са се подготвяли за много по-различна нова учебна година и затова са следили обстановката в детските градини „Затова не сме изненадани, че в училището също има заразени с коронавирус. Направили сме всичко възможно да се ограничат до минимум тези случаи. Важно е да се отбележи, че учениците с положителни РСR тестове са контактни на близки и роднини, тоест те са привнесени случаи в училище”, подчерта Таня Михайлова.

Тя обяви, че от днес вече работи модул, който е част от административната система, която директорите попълват с информация,  и в него те ще попълват случаите на заразени ученици. Досега тази информация е подавана със справка.

Зам.-министър Михайлова обърна внимание, че към момента е много малък процентът на заразените ученици. Тя постави акцент върху това, че е важно да се следят и другите процеси в училище, свързани с образованието на децата.

Що се отнася до обучението в електронна среда, ако се наложи, зам.-министър Михайлова коментира, че знаят какво трябва да се направи. „Направихме всичко възможно да осигурим необходимите устройства. Данните показват, че само 5% от учениците, които са учили дистанционно през миналата учебна година, не са се включили поради липса на техника. Сега нямаме намерение да затваряме училища изцяло. Ще се ползва регионалния подход, познат от грипните ваканции. Ако има паралелка със заразен ученик, тя ще се карантинира по предписание на РЗИ”, уточни Михайлова.

Тя призова ученици и учители да бъдат изключително отговорни към себе си, за да не се допусне училищата да бъдат гнезда на зараза.

Зам.-министър Таня Михайлова беше в Плевен по повод официалното закриване на проекта на асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта – „Младите хора – бъдещето на България – в действие“, имащ за цел да провокира вниманието към превенция на агресията чрез спорт, музика и изкуство.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...