Акценти
Начало / Общество / Зам.-министър Николова: Плевен има възможност да кандидатства по новата програма „Дунав”, но всичко зависи от активността

Зам.-министър Николова: Плевен има възможност да кандидатства по новата програма „Дунав”, но всичко зависи от активността

„Плевен е част от територията на България, която има възможност да кандидатства по програма „Дунав“, така че в рамките на проекта се финансират бенефициенти, които са както неправителствени организации, така и регионални, местни и национални органи на администрациите. Зависи каква е активността на Общината, на Областната администрация, включително и на всички други неправителствени структури, има възможност да бъдат подадени концепции към управляващия орган и те да намерят своето място”, това заяви днес в Плевен зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова при откриването на първия информационен ден по новата програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.

Деница Николова
Зам.-министър Николова поясни отново, че програма „Дунав“ 2014-2020 г. е продължение на изпълняваната в периода 2007-2013 г. програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа“, в рамките на която се създаде широка платформа за сътрудничество между държавите от региона. По новата програма ЕС предоставя близо 222 милиона евро за реализация на проекти в подкрепа на иновациите и предприемачеството, опазването на природното и културно наследство в Дунавския регион, за подобряване на свързаността и преминаване към нисковъглеродна икономика. Миналата седмица бе обявена и първата покана за набиране на проектни предложения по програмата. Срокът за подаване на проекти по нея е 3 ноември 2015 г.

Деница Николова
Целта на днешния семинар бе да запознае представителите на местните власти, неправителствените организации и бизнеса с основните изисквания в първата покана за набиране на проектни предложения, които да обменят опит и идеи за сътрудничество по програмата. Срещата бе открита от областния управител на Плевен Ралица Добрева. „Тук е мястото да отбележа, че изпълнението на действията, предвидени в Дунавската стратегия, е отговорност на всички, както на държавните, регионалните, общинските и местните власти, така и на социално-икономическите партньори. Действия, които трябва да се превърнат в конкретни проекти, които да са насочени за подобряване на транспортните връзки, околната среда и социално-икономическото развитие”, каза в встъпителните си думи Ралица Добрева.
В рамките на посещението си в град Плевен зам.-министър Деница Николова ще се срещне с бенефициенти и ще инспектира изпълнението на проекти по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013.

среща Деница Николова

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...