Акценти
Начало / Образование / Зам.-министър Николай Денков: Средства има, но трябва да се използват по смислен начин

Зам.-министър Николай Денков: Средства има, но трябва да се използват по смислен начин

Новите възможности за финансиране по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ през програмния период 2014-2020 г. представят днес в Плевен заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков и експерти от управляващия орган на оперативната програма.
Новата програма се състои от две части – едната е  свързана с науката, другата с образованието, поясни при откриването на срещата в Плевен проф. Николай Денков.  Той подчерта, че Иновационната  стратегия за интелигентна специализация по същество е един изключително важен докумнт, който през следващите поне 10 години ще определя как ще се насочват инвестициите в България за наука, иновации и технологично развитие.

Тъй като частта за образование надгражда вече установени практики, голяма част от училищата имат  опит в работата по проекти, обясни зам.-министърът на образованието. За да бъде облекчена работата на училищата и да се гарантира, че предвидените ресурси ще достигнат до всички ученици, от МОН ще разработят повечето проекти като системни. Единствено  изключение са проектите, свързани с ромите и с бежанците, за които е разработена грантова схема. Частта за наука  е съвсем нова и по тази причина висшите училища нямат опит и една от целите през следващите месеци е именно да ги подготвим как да кандидатстват, обясни проф. Денков.

По думите му, програмите за училищата и университетите ще бъдат отворени още през тази есен. Тъй като все още има средства за изчерпване по старите схеми, от МОН очакват, че още от януари следващата година, без прекъсване, училищата ще продължат да работят по новите схеми. В частта за наука се очаква до няколко месеца да бъдат отворени поканите за кандидатстване.

В оперативната програма са предвидени 560 млн.лв. за финансиране на проекти в частта за наука, за втория раздел – за образование, са предвидени 505 млн.лв, и за последния раздел, свързан с достъпа до образование на децата със специални потребности, децата на  бежанците и от етническите малцинства, са предвидени 240 млн.лв. Средства има, но трябва да се използват по най-ефективния и смислен начин, подчерта зам.-министър Денков.

На срещата стана ясно, че тя няма да е единствената. За да се преодолее дефицитът от информация по новите възможности на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, са предвидени последващи срещи.

IMG_1233среща участници

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...