Акценти
Начало / Общество / Зам.-министърът на регионалното развитие разясни промените в програмата за саниране в Червен бряг

Зам.-министърът на регионалното развитие разясни промените в програмата за саниране в Червен бряг

николай нанков червен бряг

На информационна среща с жители на Червен бряг зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков представи готвените промени в методиката на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Подетата инициатива е част от мащабната кампания, организирана в цялата страна и цели даване на разяснения относно етапите, през които ще бъдат реализирани проектите, от тяхното разработване до окончателното им финализиране. На срещата присъстваха кметът на Община Червен бряг Павлин Фильовски, както и членове на комисията, отговарящата за изпълнението на програмата.

Промените целят да се увеличи броя на кандидатурите и да могат повече собственици на жилища да се възползват от програмата. Премахва се необходимостта всички собственици на жилища в блоковете да дадат писмено съгласие за участие. В много блокове има необитаеми апартаменти или такива, които вече са санирани. Няма да е необходимо съгласие от тях, като ще са необходими документи за поне 95% от апартаментите. Освен това вече ще могат да кандидатстват отделни входове от блоковете. Ако е повече от един вход, то ще трябва да е пореден с останалите кандидатстващи. Ще могат да кандидатстват и блок-секции на дадена сграда, които представляват половината от общия брой входове. Намалява се и необходимият минимален брой апартаменти в един блок. Очаква се промените да бъдат гласувани от правителството в средата на следващата седмица, каза зам.-министърът и допълни, че така се дава възможност и на сградите в по-малките населени места, като Червен бряг, също да кандидатстват. Той изрази надежда, че след тази среща обществеността в Червен бряг ще погледне по-оптимистично на програмата за санирането и ще загърби част от притесненията.  „Няма друг аналогичен пример в Европа, за последните 25 години, където държавата да инвестира 100% публичен ресурс за частна собственост, подчерта министърът и пожела поне 3 жилищни кооперации от града да успеят да се включат в безплатното саниране.

В Червен бряг вече е регистрирано първото сдружение на собствениците – от бл. 10/70 на ЖК „Победа”. От своя страна Общината е осигурила екип от експерти, които да оказват методическа помощ на гражданите, желаещи да участват в Националната програма за санирането. На сайта на Общината са публикувани и подробните указания за участие в Национална програма за енергийна ефективност с прикачените към тях формуляри за кандидатстване.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...