Акценти
Начало / Крими / Заловеният с подкуп санитар поискал 3 хиляди лева от вдовица

Заловеният с подкуп санитар поискал 3 хиляди лева от вдовица

полиция - прокуратура Искра Генав

Заловеният с подкуп плевенски санитар поискал 3 хиляди лева от вдовицата на шофьора на джипа, който потъна във водите на река Вит край село Комарево на 25 май и загинаха двама души. Злоупотребилият със служебното си положение е 41-годишният Николай Антонов от село Горна Митрополия. Той въвел в заблуждение жената, че може да й съдейства за изготвяне на експертиза, че съпругът й не е шофирал, а това от своя страна да й даде основание да претендира за парично обезщетение в последствие.

Това стана ясно по време на пресконференция с участието на директора на ОД на МВР главен комисар Йордан Каменов, наблюдаващия прокурор по случая Иска Ганева и полицаи и криминалисти от Първо районно управление на полицията в Плевен.

Престъплението е извършено вчера, тогава е получен и сигналът за него в 1 РУП, след което е докладван на дежурния прокурор в Окръжна прокуратура и започват съвместните действия по разплитане на случая. „Престъплението е изключително дръзко и цинично по своята същност”, заяви Каменов.

Антонов се представил пред вдовицата и брата на починалия като служител в Съдебна медицина – Плевен и поискал 3 хиляди лева. Реалната му длъжност е трупен специалист в Центъра за спешна помощ, поясни Ганева. Неговата работа е да превозва трупове от мястото на произшествието (аврии, катастрофи и други инциденти) до патоанатомите. Мнимият специалист бил много настоятелен в контактите си с избраните потърпевши, убеждавал ги, че може да упражни влияние при изготвяне на съдебно-медицинската експертиза и да се докаже, че загиналият не е шофирал.

Вдовицата подготвила 500 лева, които са белязани от работещите по случая. Парите са предадени вчера около 18 часа на ул. „Данаил Попов”, като потърпевшата пояснила, че не могла да събере повече. Антонов взел парите и настоявал да получи и останалите, тъй като трябвало да бъдат разпределени между трима души. Минути след получаването на подкупа полицаите го арестували. Той е задържан за 72 часа. След изтичане на този срок ще стане ясно какво ще предприеме прокуратурата, поясни Ганева.

Срещу задържания има и друго дознание – за кражба на 160 евро от украинец. Парите са взети от джоба на дрехите му, докато му правели животоспасяващи интервенции в Спешното отделение. В последствие потърпевшият подал жалба. Случаят е разплетен бързо, тъй като Антонов признал вината си и върнал парите.

В хода на настоящото разследване снощи той признал и за 4 хиляди лева, които поискал от друго лице – шофьор на автомобил, блъснал пешеходец. Пред него разиграл същия сценарий – съдействие за издаване на правилната експертиза, която да го оневини. Парите са взети в края на миналата година. Потърпевшият е от друга област и предстои издирването и разпита му, уточни Ганева.

Тепърва ще се проверява дали има и други потърпевши от действията на Антонов. Разследващите са установили, че той е действал сам и няма схема, в която да са замесени лекари. Престъплението е по чл. 304 в, ал.1 от НК. Ако бъде доказана вината на обвиняемия, законът предвижда до 6 години лишаване от свобода, информира наблюдаващият прокурор Иска Ганева. Обвиняемият е криминално проявен – има две кражби, като за едната има присъда.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...