Акценти
Начало / Общество / Закрит паркинг в центъра на Плевен – вече реална възможност

Закрит паркинг в центъра на Плевен – вече реална възможност

Плевен ще се конкурира с още пет големи града в страната, за спечелване на по-голяма част от предвидените над 110 млн.лева по нов инструмент за обезпечаване на градско развитие. Тези средства ще бъдат инвестирани до средата на 2015 г. и се отпускат по линията на Съвместна емропейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони (JESSIKA). На среща с представители на бизнеса в Плевен министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова представи условията за кандидатстване за средства по програмата. Министър Павлова подчерта, че това не е безвъзмездно финансиране, а дългосрочно кредитиране за 20 години. Единственото условие е проектът, предложен за финансиране, да е одобрен от Общината и да е включен в общия устройствен план на града. „Няма ангажимент Общината да съфинансира задължително, няма ангажимент теренът на който се реализира инвестицията да бъде държавен или общински. Единственото изискване е реализираните проекти да генерират печалба, която да се реинвестира”, обясни министър Павлова. Другото важно изискване е проектите да допринасят за подобряване на градската среда.

Министър Павлова подчерта още, че инициатива JESSICA е шанс за общините да натрупат полезен опит за следващия програмен период в ЕС, когато особено важни ще бъдат инструментите за финансов инженеринг при привличане на европейски средства. Тя изрази надежда, че до месец-два Парламентът ще приеме новия закон за публично-частното партньорство, който ще урегилира и постави на здрава основа полезното взаимодействие между местната власт и бизнеса.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която също участва в срещата, увери, че още следващата седмица проектът на Закона за публично-частното партньорство влиза в пленарна зала. А задача номер 1 на общинската администрация е да изготви колкото е възможно по-скоро нов общ устройствен план на града, за да няма административни спънки при кандидатстването по програмата, каза Цецка Цачева.

Тъй като предвидените средства ще се разпределят на конкурентен принцип, е важно да се знае, че ще се кандидатства с ъс защита на идейни проекти, без да е необходима цялата техническа документация.

По време на срещата стана ясно, че Община Плевен има седем предложения за проекти, един от които е изграждане на закрит паркинг в центъра на Плевен. Другите предложения са за изграждане на закрит плувен басейн в Кайлъка, реконструкция на отдавна недействащия закрит басейн в близост до „Топлофикация Плевен”, изграждане на тенис корт, нов спортен комплекс с футболно игрище и лекоатлетическа писта.

7. Проект за изграждане на открит спортен комплекс, който ще включва футболно игрище с изкуствена трева, лекоатлетическа писта, трибуни, съблекални и сектори за хвърляния на копие, диск и други.

Други възможности за проекти са  възстановяване и рехабилитация на индустриални зони, озеленяване и благоустройство на градската среда. Възможностите са много, като изискването е чрез проектите да се постига обществена полезност и да има социален ефект, чрез разкриване на нови работни места, поясни Деница Николова, ръководител на УО на Оперативна програма „Регионално развитие”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...