Акценти
Начало / Общество / Заключителен концерт на „Фортисимо клас“ се провежда утре в Плевен

Заключителен концерт на „Фортисимо клас“ се провежда утре в Плевен

Утре ще се състои заключителният концерт на проекта „Фортисимо клас 2015/2016“ на Фондация „Америка за България“. От Плевен участие в него тази година взеха ученици от СОУ „Иван Вазов“ – ветераните в този проект, за четвърта година, НУ „Христо Ботев“ – за втора година, и Прогимназия „Цветан Спасов“ – за трета година.

Този проект се провежда за четвърти път в нашия град и е предназначен за учениците от IV-ти клас. Неговата задача е да запознае децата с класическите инструменти, включени в състава на симфоничния оркестър. В рамките на един учебен час, учениците се запознават с историята, устройството, звукоизвличането на инструмента. Лекторите показват техниката на свирене, демонстрират как се разглобява и сглобява инструментът, как се настройва, за да звучи в унисон с останалите инструменти в оркестъра. Показват похвати на свирене на струните инструменти – с и без лък (пицикато). Часовете стават по-забавни от загадките, които задават лекторите. Най-забавната част от часа е, когато всички желаещи хващат инструмента и сами свирят на него.

фортисимо клас

фортисимо клас 2

Този проект се случва в Плевен с помощта на Фондация „Америка за България” и Хари Ешкенази, който ще е солист на концерта. Под диригентската палка на Маестро Максим Ешкенази, Плевенската филхармония ще представи всички инструменти на симфоничния оркестър. Водещ на концерта е Ани Цолова, а участие в него ще вземе Адриана Николова – Печенката.

Учениците от СОУ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Ботев” и Прогимназия „Цветан Спасов”, участници в проекта тази учебна година, ще са гости на този концерт.

Мероприятието започва на 22 април, петък, от 11 часа на сцената на ДКТ „Иван Радоев” в Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...