Начало / Крими / Задържаха 20-годишен крадец, влизал в къщите на възрастни хора в село Садовец

Задържаха 20-годишен крадец, влизал в къщите на възрастни хора в село Садовец

Полицаи от РУ Долни Дъбник задържаха 20-годишен влизал нощем в къщи в село Садовец, за да извършва престъпления. Полицейското разследване е започнало непосредствено след постъпила информация на 16 септември 2016 година за два грабежа на самотно живеещи хора. Сигналите са получени чрез телефон 112. В 00:20 часа е съобщено, че около 00:00 часа в село Садовец мъж с маска на главата с прорези за очите, е проникнал през незатворен прозорец на остъкление в къщата на 78-годишен. Незабавно на местопрестъплението са изпратени полицейски екипи, които са установили, че нападателят е затиснал жертвата в леглото с одеало. После избягал през входната врата, отнемайки от жилището сумата от 2 лева в монети по 1 лев, мъжко яке и електронен часовник, информират от пресцентъра на МВР-Плевен.

Сигнал за втори грабеж, извършен същата нощ, постъпва в полицията минути след първото обаждане. Криминалистите посещават къщата на другия потърпевш – 76-годишен от същото село. Жертвата е трудно повдижен мъж, също самотно живеещ. При огледа се изяснява, че около 00:30 часа чрез сила е взломена входната врата на дома. В стаята, където е спял собственика, е проникнал мъж с маска на главата, с прозери за очите. Нападателят осветявал стаята с фенерче на главата. Заплашил жертвата си, като ударил в твърд предмет по юргана и поискал пари. После видял на масата мобилен телефон „LG“, два ръчни часовника с метални верижки и сумата от 20 лева. Взел ги и избягал.

След прецизна оперативна работа е разкрит извършителят – 20-годишен от град Угърчин. В хода на разследването се изяснило, че след грабежите той изчакал в местния парк до идването на първия за деня автобус от град Плевен за град Троян. Задържан е в град Троян. След залавянето е направил пълни самопризнания за механизма на извършване на престъпленията. Отнетият мобилен „LG“ е намерен и се намира на съхранение в полицията. Телефонът е приобщен като веществено доказателство към материалите по образуваното досъдебно производство.

Уведомен е прокурор в РП – Плевен. За престъпления по чл.198, ал.1 от НК  продължават работа разследващ полицай и екип на РУ Долни Дъбник.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...