Акценти
Начало / Любопитно / Задържан в затвора в Плевен направи  ръчно списан вестник

Задържан в затвора в Плевен направи  ръчно списан вестник

Лишения от свобода А.Ю. е създателят на вестник „Решетки”, който е изписан на ръка и илюстриран с рисунки. Вестникът е от 59 страници и  изпълнен с разнообразни теми. В него има всичко, което може да се намери във всеки добър истински вестник: сериозна и развлекателна информация, интервюта, светски страници, вицове, дори обществени анализи. Главният редактор е едва трети клас в затворническото училище, което обяснява типичните правописни грешки, но е проявил впечатляващ усет за вестник  по отношение на структура, композиция на страниците, рубрики и блокове, граници и бели материали, коментира Катя Божикова координатор на проекта „Свобода зад решетките“.

Ръчният таблоид е част именно от дейностите по този проект. Той е етап от подготовката на съвсем реален бъдещ „Вестник без име – от и за затворниците”, който група от 13 лишени от свобода ще издадат през ноември. От юли, в рамките на цикъл занимания с префесионалист в журналистическия занаят, групата усвоява базисните знания за стил, съдържание, писане, оформление на печатна медия.

Редакционната колегия вече има своите първи материали. В рубриката «Любопитно» на бъдещия вестник, под заглавие «Татуировките – табу или начин на живот» ще се помести наистина интересна статия, в която авторът се позовава на странна легенда, че «татуировката сама избира човека, а не обратното». И до днес затворническите татуировки имат свой език: ако срещнете череп, пронизан с кама – това е осъден за грабежи, ако черепът пък има и криле – значи престъпникът е отнел човешки живот.

Очаква се в изданието да се поместят интервюта на репортерите лишени от свобода с важни за тях служители на затвора в Плевен, с близки на осъдените. Колоритно се очартава интервюто с «Кмета» на затвора, който затворниците сами са избрали заради авторитета му и той е техният омбудсман и посредник с ръководството.

Спортната страница ще разкаже за това как никой не знаел, че в затвора в Плевен лежи шампион по бокс, докато не спечелил първото място в местен боксов турнир.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...