Начало / Крими / Задържаният 16-годишен от Тотлебен отговорен за поредица от кражби на коли в страната

Задържаният 16-годишен от Тотлебен отговорен за поредица от кражби на коли в страната

Задържаният преди броени дни 16-годишен младеж от Тотлебен е отговорен за поредица кражби на автомобили. Криминалистите от ОДМВР-Велико Търново разкриха случаят на противозаконно отнемане на автомобили, информират от пресцентъра на МВР. Деянията са извършени в периода 24 юни-27 август тази година от трима непълнолетни – 16-годишно момче от село Тотлебен, и две момчета на 11 и 14 години от Пловдив.
Първото посегателство е извършено на 24 юни от имот в свищовското село Александрово. От жилището били задигнати обувки, храна и др. вещи. От гараж към имота извършителите опитали да отнемат и лек автомобил „Сеат Кордоба”, но не успели. На 23 август, в района на гробищния парк в селото е установен лек автомобил „ВАЗ”, покрит с клони и без регистрационни табели. Полицаите от РУ – Свищов установили, че колата е противозаконно отнета на 22 август от гара Бяла и е обявена за издирване. Два дни по-късно, от имот в свищовското село Алеково бил отнет лек автомобил „Мицубиши Спейс Стар“, който по-късно е открит край павликенското село Стамболово. В този ден от Алеково изчезнал и лек „Форд Ескорт“ с русенска регистрация, установен още същия ден на територията на селото. От тази дата са и опитите за отнемане на три други автомобила.
Два дена по-късно, на 25 август трима мъже влезли в жилището на 79-годишна жена от село Алеково и след заплаха с нож, й откраднали телевизор, моторен трион, хранителни продукти и мобилни телефони. На 27 август, при обход в близост до кръстовище за село Овча Могила полицейски патрул се натъкнал на оставен “Фолксваген Поло“, с русенска регистрация, противозаконно отнет предната нощ от гара Бяла.
В хода на действията по разследването служителите от ОДМВР – Велико Търново и от полицейските управления в Свищов, Павликени и Бяла установили извършителите на горепосочените деяния – 16-годишно момче от село Тотлебен, и две момчета на 11 и 14 години от Пловдив. Тримата са настанени във ВУИ – с. Керека, където са изтърпявали наложена възпитателна мярка по ЗБППМН, но избягали от интерната.
Припомняме, че най-големият е осъждан многократно. Първата му присъда е от лятото на 2014г. за кражба, постановена от Районен съд – Велико Търново. Следват присъди за противозаконни отнемания на автомобили на съдилищата във Велико Търново, Павликени, Дряново, за кражба – на РС – Павликени и за палеж – на РС- Попово. Последната му присъда е от 4 юли.2015г., постановена от Районен съд – Свищов, за кражба. Магистратите му наложили наказание пробация за срок от една година.
След доклад на материалите в прокуратурата, двете момчета на 16 и 14-години са привлечени в качеството на обвиняеми. С определение на Районен съд – Свищов, на най-големия е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. 14-годишният е с мярка „надзор на възпитателен орган“. Работата по документиране на престъпната дейност на тримата продължава.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...