Акценти
Начало / Здравеопазване / Задкулисие  вижда управителят на МБАЛ – Червен бряг в искането на оставката му

Задкулисие  вижда управителят на МБАЛ – Червен бряг в искането на оставката му

Опит за омаловажаване на постигнатите резултати от ръководения от мен екип, задкулисие и политически интереси – така определи управителят на МБАЛ Червен бряг – Камен Влахов, внесеното за гласуване на предстоящото следващата седмица заседание на Общинския съвет предложение за освобождаване от поста му. По думите на Влахов предложението е внесено изненадващо от група общински съветници без всякакви мотиви.

На среща с журналисти днес той представи накратко постигнатите резултати по време на неговото управление на лечебното заведение. Влахов поема за управление болницата в Червен бряг от юни 2018 г., когато тя е със загуби от 909 хил. лева, в това число 425 хил. лв. са били просрочени плащания към доставчици още от 2014 г. Чрез позволените от закона средства успяхме да предотвратим обявяването в несъстоятелност на единствената болница в града, заяви Влахов. За първите шест месеца на миналата година болницата вече има положителен финансов резултат от 39 хил. лв., а в края на 2019 г. той е увеличен на 348 хил.лв.

Със заем от Общината в размер на 78 хил. лв. и собствени средства болницата купува нова диагностична и терапевтична апаратура. През декември 2019 г. целият заем е възстановен, подчерта Влахов. С подкрепата на Общината болницата е санирана и получава сертификат клас Б  за енергийна ефективност, което позволява да кандидатства с проекти за по-голямо грантово финансиране.

Управителят на болницата подчерта, че са успели в много кратък срок да отговорят на предизвикателствата на пандемията от коронавирус. Само за 10 дни в болницата е изграден изолатор и структура за лечение с лежащи легла, като са осигурени така наречените „зелени коридори”. В екипа на болницата е привлечена проф. Пенка Илиева – дългогодишен инфекционист и бивш републикански консултант.

„Ние сме единствената общинска болница в областта, която лекува пациенти с коронавирус”, подчерта Влахов и допълни, че не са допуснали да има заразен медицински персонал.

Той отбеляза и това, че извършените финансови проверки в болничното заведение от Агенцията за държавна и финансова инспекция са завършили с констатации за липса на каквито и да е финансови нарушения.

Според Камен Влахов оставката му се иска заради апетити към спечеления проект за закупуване на апаратура за новото отделение за физиотерапия. Стойността на проекта е 300 000 лв. за закупуване на 7 апарата. По думите му сметките на някой са да купи само 3 апарата на същата стойност. Подозира също умишлено фалиране на болницата, за да бъде приватизирана след това.

„Не за първи път представителите на определена група в Общинския съвет се опитват да рушат постигнати успехи в нашата община. Алармирам гражданите, разтревожен че постигнатото може да бъде разрушено, а болницата източена и върната към печалното състояние, което заварих. Обръщам се към останалите общински съветници да постъпят отговорно  и в интерес на гражданите”, призова управителят на МБАЛ – Червен бряг.

Междувременно над 170 човека са се подписали в защита на Камен Влахов, заявявайки, че държат той да остане ръководител на болничното заведение заради доказани мениджърски качества и стратегическо мислене, довели до положително развитие на болничното заведение и до привличане на нови кадри.

МБАЛ – Червен бряг обслужва населението на 12 села и два града, като за миналата година през лечебното заведение са преминали над 3 500 пациенти. Към болницата функционира и Спешен център.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...