Начало / Култура / „Забравеният Плевен“ представи д-р Васил Станев в 33 творби

„Забравеният Плевен“ представи д-р Васил Станев в 33 творби

Своята изложба „Забравеният Плевен” представи днес във Втора клинична база на УМБАЛ – Плевен д-р Васил Станев. В своите 33 платна д-р Станев, който е кореняк плевенчанин и любител художник, пресъздава лицата на колоритни плевенски личности, като Гошо Кръста и Крум Халата, и емблематични за града ни сгради и места, много от които вече не са същите или не съществуват.

Изложбата бе открита от доц. д-р Александър Вълков, д.м., началник на Клиниката по УНГ болести и зам.-изпълнителен директор на УМБАЛ, който сподели, че тази изложба е една възможност колегите му да станат съпричастни към чувствата и емоциите на д-р Станев. „В картините, които виждаме, има една малка нотка на тъга към стария Плевен, към някои забравени неща, към някои безвъзвратно отминали събития, към загубени сгради. Д-р Станев е един патриот и с тази своя емоция той иска да каже, че трябва да уважаваме красивото, да не забравяме старото и корена си, Родината и любимия си град” , каза доц. Вълков за изложбата. „Продължавай в същия дух, бъди по-продуктивен и създавай още картини”, пожела доц. Вълков на своя колега. За да се осъществи това, колегите на д-р Станев бяха подготвили ново платно за подарък, на което той да пресъздаде и нещо от новия изглед на Плевен.

От своя страна д-р Васил Станев сподели, че замисълът за тази изложба се е родила преди една година, когато колегите са му подарили статив. Пожеланието е било първата картина да бъде за отделението, а тя да бъде последвана и от изложба.  „Болницата е едно място, където доминира страданието и болката и затова решихме като контрапункт да имаме малко цвят, малко дух и емоция в нашето ежедневие и в това на пациентите”, сподели още любителят художник.  Относно броят на картините, който е 33, д-р Васил Станев обясни, че това са годините на Спасителя, а предстоят и Коледните празници.  „Тук сме се събрали хора, изповядващи религията „Плевен“ и затова искам да вдъхна малко надежда, че и нашият град ще се възкреси някой ден – такъв, какъвто заслужава и какъвто е бил”, завърши авторът на творбите.

Следваща Предишна
изложба Васил Станев
изложба Васил Станев
изложба Васил Станев

изложба Васил Станев
изложба Васил Станев
изложба Васил Станев

изложба Васил Станев
изложба Васил Станев
изложба Васил Станев

Следваща Предишна

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...