Начало / Общество / Жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в 13 области

Жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в 13 области

дъжд
Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в 13 области в страната. Това са Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Сливен, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. На места валежите ще са интензивни, придружени от гръмотевици, съпроводени с временно усилване на вятъра, възможни са и градушки. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание при работа на открито, защото времето може да бъде потенциално опасно.
По данни и прогнози на НИМХ на много места ще вали днес, но основно в централните и по-източни райони. В Западна България валежите ще са по-слаби. В сряда на много места из цялата страна ще има превалявания, в източните и южните райони след обяд с гръмотевици. В четвъртък все още ще превалява, но вече на по-малко места, а и валежите няма да бъдат така интензивни.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени при отделни измервателни станции. Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води. В Дунавски басейн нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до – 6 см. Повишение е отчетено в поречие Искър с до + 21 см при село Ореховица. Днес и утре, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд, са възможни повишения на речните нива на места.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...