Начало / Общество / Жители на три села в община Гулянци вече седмица правят блокада заради неремонтиран път

Жители на три села в община Гулянци вече седмица правят блокада заради неремонтиран път

Вече повече от седмица хората от селата Милковица, Долни Вит и Сомовит правят осемчасова блокада на пътя при табелата на с. Милковица и на кръстовището в с. Сомовит. Причината е лошото състояние на пътя, като хората се надяват, че най-сетне някой ще ги чуе и ще вземе мерки опасният участък да бъде ремонтиран.

Засега очакванията им остават неоправдани, точно както и обещанието, което им бе дадено на 12 април от Агенция „Пътна инфраструктура”, че на 20 април ще започне цялостен ремонт на пътя.

За изминалите седем дни протестиращите не са посетени от представители нито на държавната власт, нито на институциите, имащи отношение към проблема. Досега са разговаряли само с народния представител Стефан Бурджев, който се е срещнал с тях на място. Хората са категорични, че липсата на заинтересованост от страна на институциите няма да ги обезсърчи, но със сигурност губят вярата си в държавата. Те ще продължат да излизат на пътя, всеки оставил ежедневните си ангажименти в името на общата цел, докато не започнат реални ремонтни дейности. Кмета на община Гулянци и кметовете на трите кметства ежедневно са до своите съграждани, но освен морална подкрепа и солидарност, местната власт не може да окаже друга помощ, тъй като пътят е републикански.

Причина за недоволството на гражданите е ужасяващото състояние на пътя в участъка му от с. Милковица, през с. Долни Вит и с. Сомовит до разклона за Никопол при с. Черковица и липсата на адекватни действия от страна на държавните институции. Отсечката е единствена връзка на жителите на трите села с общинския и областния център и съответно е единствен достъп до тях на обществения транспорт, колите на спешна помощ, пожарната и социален патронаж, ученическите автобуси. Трафикът допълнително се натоварва от тежките камиони, пътуващи от и за пристанище Сомовит. На пътя не е правен ремонт от десетилетия, а само частични кърпежи, които още повече влошават положението към момента. Настилката е осеяна с дупки, някои от които с диаметър над 2 метра и дълбочина над 25см., на места изцяло липсва асфалт. Всичко това е реална предпоставка за възникване на произшествия и инциденти.
Местната гражданска инициатива, която организира протестите беше сформирана през март. Първата стъпка бе изпращането на молба до Министъра на регионалното развитие, Агенция пътна инфраструктура, Областно пътно управление и Областния управител на област Плевен за предприемане на незабавни мерки за ремонт на пътя. Писмото бе подкрепено с подписите на 1632 – ма граждани. Община Гулянци също нееднократно сигнализира за състоянието на пътя. След като писмените сигнали останаха без отговор, бяха организирани първите протести на 12 април. Те приключиха бързо още същия ден  с обещанието за започване на ремонт на 20 април. Тъй като то не бе спазено, гражданската инициатива поднови протестните действия на 23 април.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...