Акценти
Начало / Общество / Жители на Горни Дъбник: Говорят за развитие на селските райони и транспорта, а закриват жп гарата

Жители на Горни Дъбник: Говорят за развитие на селските райони и транспорта, а закриват жп гарата

„Говорят за развитие на селските райони и транспорта, за европейски проекти, а с опитите да се закрие жп гарата в Горни Дъбник нещата не изглеждат такива”. Това коментираха днес на пресконференция в клуба на БТА председателят на Инициативния комитет в селото – Петко Горанов, кметът Николина Горанова и жителите Павлин Павлов и Йоланда Костова. Инициативният комитет в Горни Дъбник е създаден с цел спасяването на жп гарата и готвените протести утре. Жителите на селото ще излязат на протест, тъй като за четвърти път се прави опит гарата да бъде закрита, а железопътният транспорт е основен за живеещите над 2000 души в населеното място.

Гарата се ползва ежедневно от работещи, учащи и пенсионери. Налага се честото пътуване до Плевен, тъй като в населеното място няма и медицински центрове, поясниха още живеещите там. Те посочиха, че няма и директен автобус до областния град, а преминаващите през селото често са препълнени и не взимат пътниците. Отделно от това цената на железопътния транспорт е много по-достъпна за ползващите намаление. За пример жителите посочиха, че един билет за пенсионери за влака струва 1.05 лева, а с автобуса се налага да заплатят 2 лева за същия маршрут до Плевен, тъй като няма намаления.

От Инициативния комитет акцентираха и на факта, че Горни Дъбник е историческо място, което се посещава от чужденци. Риболовът в района също привлича много хора, които ползват железопътния транспорт. С превръщането на гарата в спирка, бързите влакове ще подминават селото. От друга страна жителите се притесняват, че с промените сградата на гарата ще бъде изоставена и разграбена, тъй като чакалнята също се затваря, а продажбата на билети ще бъде преустановена.

„Гарата е необходима за селото и жителите са възмутени защо се опитват да я затворят”, коментираха още от Инициативния комитет. Те недоумяват защо е необходимо това, след като по техни думи компетентни хора са споделили, че 95% от гарите в страната са в подобно състояние. „Да се затворят всички гари тогава”, изказаха мнение от комитета. Оправданието за закриване на гарата в селото е, че няма товарно-разтоварна дейност, но жителите на Горни Дъбник се чудят къде ли вече има такава.

Те заявиха още, че техният протест утре е и против автотранспорта. Трафикът на тирове към зърнобазата в селото е нанесла щети на около 100 къщи в близост до пътя, които са се напукали от интензивното движение, споделиха живеещите в селото. До тук се стигнало, тъй като фирмите отказвали да ползват услугите на железниците, а тировете влизали в забранени улици на населеното място.

В протестните действия утре ще се включат и жители от Крушовица, Писарово и Искър, които също използват гарата в селото. Протестът е насрочен за 9 часа, тъй като тогава се очаква да дойде комисия, която да направи оглед на жп гарата и да вземе отношение за нейното закриване.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...