Акценти
Начало / Общество / Жителите на Горталово се страхуват от наводнение от затлачената Чернелка

Жителите на Горталово се страхуват от наводнение от затлачената Чернелка

На общоселско събрание днес жителите на плевенското село Горталово поставиха сериозни проблеми, нуждаещи се от спешни решения, пред народния представител Владислав Николов и общинския съветник Христослав Михайлов. На срещата присъства и кметът на селото Пламен Петков.

Почистването на коритото на река Челнелка от натрупаните наноси и растителност, укрепване и възстановяване на брега над моста по ул. „Бинка Парашкевова” и ремонт на съоръжението, изградено от габиони. Това са проблемите, които бяха сред първите, посочени от хората в Горталово. Те алармираха, че дървеният мост става опасен за преминаващите при всяко пълноводие на реката. Силното течение измества поставената подпора и съоръжението става нестабилно. Подкопан е и моста, свързващ двете махали в селото, а това по думите на жителите е единствения пешеходен маршрут.

Oрека чернелка горталово

За подмяна на тръбата с клапа за оттичане на водата от валежите през защитната дига на Чернелка в Горталово, настояват още хората. По думите на кмета съгласно протокол на общинска комисия количествено стойностната сметка за това е 708 лева.

Улиците в селото се нуждаят от ремонт, а средствата за това не достигат. Уица „Христо Ботев” е с изронена настилка, а за улиците „Батак” и „Ал. Стамболийски” хората молят дори само за трошено-каменна настилка, с която да бъдат насипани.

Неуредици, свързани със сметопочистването и сметоизвозването, карат жителите на Горталово да се чувстват онеправдани и подценени като спрямо останалите жители на община Плевен. „Плащаме високи данъци и такси, а ни принуждават сами да влачим контейнерите до моста, за да бъдат взети от камионите. Срещу парите си ние не получаваме същата услуга, както останалите данъкоплатци”, категорични бяха горталовчани. Те посочиха още, че е необходим ремонт на здравната служба, на читалището и пенсионерския клуб. Читалището настоява да му бъде върната земята, рентата от която носи средства подпомагащи издръжката му. Гробищният парк също се нуждае от благоустрояване.

жители горталово

„Изграждането на параклис в селото е другата голяма молба на хората. Ние останахме единственото село без параклис”, жалват се те.

След срещата с хората народният представител Владислав Николов и общинският съветник Христослав Михайлов посетиха местата, за които хората настояват за помощ. Николов се ангажира лично да запознае кмета на Община Плевен Георг Спартански с проблемите на хората в Горталово, за да се намерят адекватни и ефективни решения.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...