Акценти
Начало / Общество / Жителите на Горни Дъбник отбелязаха 136 години от боевете край селото

Жителите на Горни Дъбник отбелязаха 136 години от боевете край селото

Горни Дъбник -заупокойна молитва

По традиция на 24 октомври в Лавров парк край село Горни Дъбник беше отбелязана годишнината от кръвопролитните боеве, станали край селото по време на Руско-турската война от 1877-1878 г.. Със заупокойна молитва, отслужена от плевенския митрополит Игнатий, беше отбелязана 136-та година от кървавите сражения. Официален гост на събитието бе  консулът на Русия – Василий Колясев. Присъстваха още бригаден генерал Валентин Буров,зам.-областният управител Мирослав Михайлов.

След приветствените слова на гостите, които припомниха героичните събития от преди 136 години,  бяха поднесени венци и цветя пред Братската могила, а след това и пред други паметници в парка.

Церемонията по отбелязване на годишнината продължи с изпълнения на ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий. С поздрав се включиха и децата от ЦДГ „Цвята Христова”, а  хорова формация „Вечна младост” при пенсионерсия клуб повдигна духа с изпълнение на  патриотични песни.

По инициатива на кмета на село Горни Дъбник – Тодор Йорданов,  всяка година на 24 октомври се раздава и курбан за здраве на жителите на село Горни Дъбник.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...